videóval

2020.03.26. 20:55

Meghosszabbították a részleges kijárási tilalmat Polgáron

Április 12. az új végpont.

20200323 Polgár fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Tóth József, Polgár város polgármestere részleges kijárási tilalmat rendelt el a városban a koronavírus járvány miatt.

Fotó: Matey István

Mint arról portálunkon is olvashattak, a járványügyi helyzet miatt részleges kijárási tilalmat rendelt el Polgáron vasárnap a város polgármestere, Tóth József. Az otthon tartózkodási kötelezettség a bölcsődésekre, óvodásokra, a polgári iskolák diákjaira, a fizetett szabadságon lévő önkormányzati dolgozókra és az idősekre vonatkozik.

Szerdai közleményében viszont a Miniszterelnökség arra hívta fel a figyelmet, hogy kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult,

a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el.

A Miniszterelnökség felhívta a figyelmet arra, hogy a katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. Leszögezték: a hatályos jogszabályok szerint a kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom elrendelésére is egyértelműen a kormány jogosult. Mint írták, a jogszabály szerint veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét, amit egyértelműen meghatároz a helyi önkormányzatokról szóló törvény. Ez azonban nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármester a települést érintően a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljen el – mutattak rá.

Maszkok, átcsoportosítás

Tóth József Polgár városának hivatalos " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldalán csütörtökön arról számolt be, hogy

a március 22-én meghozott részleges kijárási tilalomra vonatkozó polgármesteri határozatot – a képviselőkkel történő újbóli egyeztetés után – március 30-tól április 12-ig meghosszabbítja.

„Az orvosaink véleménye alapján azt kérjük a polgáriaktól, hogy a közterületeken, illetve a boltokban és üzletekben viseljenek maszkot, védőkesztyűt” – olvasható még a bejegyzésben. Azt kérik, akinek ez nincs, és saját maga sem tud beszerezni, jelezze. Polgáron tucatnyi önkéntes varrja a maszkokat, és a jövő hét elejére is várnak újabb megrendelt maszkokat, derül ki a posztból.

A bejegyzésben Tóth József közölte, a Hurka-pite Fesztivál és a márciusi Polgártárs újság tervezett költségeit a járványmegelőzési és védekezési feladatokra fordítják. Emellett a hétfői napon terveik szerint megalakul, és azonnal megkezdi a munkát a szakemberekből álló Polgári Védelmi Stáb. Mint a posztban olvasható, felkészülnek a helyzet rosszabbra fordulására is, ezért egy azonnal bevethető csapat áll készenlétben a közterületek fertőtlenítésére.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában