megújul a templom

2020.03.02. 09:11

Kegyelem árad a falakból

115. évfordulójára a régi pompájában tündököl majd a katolikus templom.

Fotó: Kogyilláné Halics Szófia

Idén 115 éves a berettyóújfalui Jézus Szíve katolikus templom. A kerek évforduló azért is különleges a berettyóújfalui katolikus közösség életében, mert a templom nyár végére átépül, és régi pompájában tündököl majd.

Fotó: Kogyilláné Halics Szófia

Különleges ácsmunka

Közel 114 millió forintból falszigetelés, teljes tetőcsere és homlokzat felújítás is folyik a templom épületén. Az évszázados épület története során ilyen jellegű átépítési, felújítási munkák még nem zajlottak. A tavaly nyáron kezdődött és a katolikus egyházmegye költségvetéséből finanszírozott renoválás munkái jól haladnak, ám időközben akadtak különleges feladatok is. A neogótikus stílusú épület kupolájának szerkezete öntartó, ezért különleges ácsmunkára van szükség a felújításához. A templom belső falainak szárítása és vakolása már elkészült, a munkálatok a festéssel folytatódhatnak. Színvilágában is változik az épület, az enteriőr az eddigi hat szín helyett egy letisztultabb, három színből álló stílust kap majd. A templom külső árnyalataiban változik.

Nem hétköznapi munka

Az ég felé mutató díszes épület elkészültét a helyi közösség is figyelemmel kíséri. A szentmisék alkalmait átmenetileg Berettyószentmártonban tartják. Rákóczi Jenő plébános a felújítás kapcsán kérdésünkre elmondta, az impozáns épület felújítása elsősorban a nagy közösség, a város gazdagodását szolgálja, hiszen, ha egy templom megújul, akkor abban a településben van életerő. A munkálatok befejezésével a templom újraszentelése is egy jelentős ünnep lesz, hiszen a mostani közösség tagjai között senki sem élhette még át, hogy saját templomát felszentelik. – Az a tér, amely az emberi munkának eredménye, ki lesz választva arra, hogy az Istennel való találkozás helyévé legyen – fogalmazott Rákóczi Jenő.

Fotó: Kogyilláné Halics Szófia

A generál kivitelező kft. ügyvezetője arról beszélt, cégük több helyszínen is végez ilyen típusú, kivételes felújításokat. Nádró János az itt végzett felújítás kapcsán úgy fogalmazott: ez nem egy hétköznapi munka. Különleges érzés itt nap mint nap dolgozni, a falakból áradó kegyelem, a szenteket ábrázoló szobrok, díszes belsők között.

Bonczás Tibor, az építkezés alvállalkozó betéti társaság ügyvezetője elmondta, sokan kritikus szemmel nézik a felújítást. Nap mint nap találkoznak érdeklődő emberekkel, ezért is igyekeznek, hogy jól sikerüljön a projekt, és a gondosan előkészített tervek alapján egy megszépült, funkcióját hosszú ideig betöltő templomot adjanak át a nyár végére.

Kogyilláné H. Szófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában