Veszélyhelyzet

2020.03.20. 13:55

Fegyveres katonai járőrök vigyázzák Debrecen rendjét

Katonai járőröket láthattak az arra járók a debreceni Kossuth téren március 20-án.

Koronavírus - Katonai járőrök

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A katonai rendész járőr feladatai során nem cél az intézkedés, fő cél a lakosság biztonságérzetének növelése – írta ehhez kapcsolódóan a honvedelem.hu.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerda este az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy – a koronavírus terjedése miatt elrendelt veszélyhelyzetben – péntek reggeltől több katona lesz a utcákon. A honvedelem.hu cikkében azt írták: az eddig megszokott katonai jelenléten felül úgynevezett jelenlétfokozó katonai rendész járőrök teljesítenek szolgálatot több nagyvárosban. Ennek elsődleges célja a lakosság biztonságérzetének növelése, a katonai erők láthatósága, ezáltal a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása.

MTI/Czeglédi Zsolt

A feladat végrehajtásának ideje alatt a járőröző katonák felveszik a kapcsolatot az illetékes rendőrkapitánysággal és velük folyamatosan egyeztetnek. A katonai rendész járőrnek joga van a Magyar Honvédség szolgálati szabályzata alapján a közterületen tetten ért bűncselekmény elkövetőjét visszatartani, és a rendőrségnek soron kívül átadni. Ha a civil lakosság részéről tapasztal szabálysértést a rendész, joga van felszólítani, ha ez nem jár eredménnyel, soron kívül értesítheti az illetékes hatósági szervet, valamint annak kiérkezéséig visszatarthatja az intézkedés alatt álló személyt.

„A járőrtevékenység megelőző jellegű, a magyar állampolgárok érdekében, védelmében történik”

- hangsúlyozták a cikkben.

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka szerdán tartott sajtótájékoztatót Debrecenben. Akkor még arról tájékoztatták a sajtó munkatársait, hogy jelenleg nincs olyan feladatuk, ami a város életére befolyással lehet: sem járőrözésben, sem pedig a lakosság ellenőrzésében nem vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában