madárinfluenza

2020.03.10. 19:00

Elmúlt a vész Létavértesen, de a baromfikat továbbra is zártan kell tartani

A megfigyelési körzetté nyilvánítástól, az előírt várakozási időn belül nem történt megbetegedés.

Fotós: Czeglédi Zsolt

Fotós: Czeglédi Zsolt

Az egyik létavértesi baromfitartó telepen januárban tapasztalt tömeges állatelhullás után indított vizsgálat igazolta a telepen a madárinfluenza jelenlétét. Akkor a teljes állatállományt felszámolták.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) március 2-án megyénkben feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat. A továbbiakban Hajdú-Biharból belföldre és az Európai Unió országaiba zavartalanul szállítható baromfi, a harmadik országba történő export korlátozásai azonban érvényben lehetnek. Fontos: a baromfikat kötelezően zártan kell tartani.

Amennyiben hazánkban újabb esetek nem fordulnak elő, akkor madárinfluenza-mentes státuszunkat – az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szabályai alapján – legkorábban április 30-án nyerhetjük vissza. A jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó úgynevezett harmadik országokba leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok. Az országos főállatorvos és az állategészségügyi hatóság folyamatosan egyeztet a kereskedelmi partnerországok hatóságaival annak érdekében, hogy mielőbb feloldják korlátozásaikat.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus a későbbiekben is veszélyt jelent a baromfiállományokra. Emiatt továbbra is érvényben marad a baromfik zárt tartásának kötelezettsége. Szintén kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

Az előzmények

Január elején kezdődött az igen súlyos állategészségügyi probléma létavértesi állattartó telepen. A felügyeletet ellátó állatorvos január 10-én jelezte az illetékes járási főállatorvosnak, hogy a gazdaság két állattartó épületében jelentősen megemelkedett az elhullás.

Ezt követően a hatósági állatorvos a helyszínen járványügyi vizsgálatot végzett, ennek során madárinfluenza gyanúja vetődött fel. A telepen levett minták laboratóriumi vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végezte el. A hatósági állatorvos az állattartó telepre helyi zárlatot rendelt el, és megtette a betegség felszámolásához szükséges előkészítő intézkedéseket. Azt követően, hogy a laboratóriumi vizsgálatok január 14-én igazolták a magas elhullási számú madárinfluenza-vírus jelenlétét – tekintettel a betegség kiemelt járványügyi kockázatára –, a járási főállatorvos a teljes állomány helyszínen történő felszámolásáról döntött. Miután felszámolták a baromfiállományt, a baromfitartó telepet hatóságilag teljes egészében fertőtlenítették.

A megyei főállatorvos az állomány felszámolásának elrendelésével egy időben a betegség kitörése helyszíne körül három kilométer sugarú védő-, továbbá 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el. Az előírásoknak megfelelően, a megfigyelési körzetben lezajlott a baromfitartó gazdaságok összeírása, a védőkörzetben pedig megtörtént a gazdaságok állományainak állategészségügyi szűrése – válaszolta kérdésünkre az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóságot a létavértesi baromfitelepen a madárinfluenza miatt elrendelt intézkedések miatt kerestünk meg.

Megfigyelési körzet lett

– Tekintettel arra, hogy a magas elhullási arányú madárinfluenza-betegség esetén előírt várakozási időn belül, a korlátozás alatt álló területen újabb megbetegedést nem állapítottunk meg, február 13-án a megyei főállatorvos a védőkörzetet megfigyelési körzetté minősítette – folytatta az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a válaszát.

„A megfigyelési körzetté nyilvánítástól számítva, az előírt várakozási időn belül, továbbra sem történt újabb megbetegedés a korlátozás alatt álló területen, ezért március 2-án valamennyi, korábban elrendelt korlátozó intézkedést visszavonta.”

A telep végfertőtlenítése február 12-én befejeződött. Ettől az időponttól számítva, 21 napos várakozási idő letelte után van lehetőség az újratelepítésre. A várakozási idő leteltével a létavértesi állattartó telep környezetében – az ország egész területéhez hasonlóan – az Országos Főállatorvos baromfitartásra vonatkozó intézkedései vannak érvényben.

KZS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában