kedvezmények

2020.02.21. 19:08

Kapós a nagycsaládos autó

Tavaly július óta lehet nagycsaládosként kedvezményesen autót vásárolni, akár ötven százalékkal olcsóbban.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az akcióban – maximum két és fél millió forintos állami támogatással – hét- vagy többszemélyes gépjárműveket vásárolhatnak azok a családok, amelyek minimum három gyermek után jogosultak családi pótlékra.

A vásárlónak rendelkeznie kell B kategóriás jogosítvánnyal, bejelentett magyarországi lakóhellyel, és nem lehet állami hatóságnál nyilvántartott tartozása. Fontos tudni, hogy a támogatott autót három éven belül nem lehet eladni, és az üzembentartói jog sem ruházható át, a kereskedőnek pedig Családbarát Magyarország matricát kell ragasztania az átadás előtt a gépjárműre. Az állam egyértelmű célja a gyermekvállalás ösztönzése.

Kíváncsiak voltunk, az elmúlt fél évben mennyire vált népszerűvé megyénkben a jelenleg is futó kezdeményezés, így a Napló több autókereskedést is megkeresett.

Élnek a lehetőséggel

Az OMP Autóháznál elsősorban a Citroën és Peugeot márkák kelendőek a nagycsaládos programban, ezek közül is a Rifter és a Grand C4 Spacetourer a favorit. A két márka eladásainak negyven százalékát képezik a támogatással megvásárolt példányok. Összesen eddig százhúsz nagycsaládos támogatással megvásárolt autót adtak el. A vásárlók többnyire debreceniek vagy a vonzáskörzetből valók – tudtuk meg az autóháztól.

A Debrecen Autónál a Volkswagen Touran/Tiguan ­Allspace, Caddy és a Skoda Kodiaq fogyott jobban a nagycsaládos autóvásárlás részeként. A helyiek és a környező települések lakói egyaránt vásárolják ezeket a modelleket, az összeladásuk mintegy öt-hét százalékát képezve – közölte kérésünkre a kereskedés.

Megyénkben mintegy 900-an

A Magyar Államkincstártól kapott adatok szerint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását Hajdú-Bihar megyében eddig 859-en kérelmezték. Az igénylők legnagyobb hányada a lehetséges maximális összeget kérte, figyelemmel a hétszemélyes személygépkocsik vételárára. A leggyakoribb autótípus, amire a kérelmeket benyújtották, a Dacia Lodgy volt.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában