a nyugdíjasokat érinti

2020.02.22. 09:26

Feltételekhez kötik az ingyenes hulladékszállítást Hajdúszoboszlón

A jogosultságot kétévente felülvizsgálják a fürdővárosban.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Kortól és jövedelemtől függően jogosultak a március 1-jétől hatályos önkormányzati rendelkezések szerint a hajdúszoboszlói nyugdíjasok ingyenes vagy 50 százalékos fizetési kedvezményű hulladékszállításra. Helyettük az önkormányzat vállalja át a díjat – döntött a város képviselő-testülete a legutóbbi ülésén.

A kedvezmény igénybevételéhez minden esetben feltétel, hogy a kérelmező betöltse a 65. életévét, közös háztartásban élők esetén mindenkinek el kell érnie ezt a korhatárt, illetve az adott ingatlanban életvitelszerűen lakók kérvényezhetik az ingyenességet vagy a kedvezményt. További kritérium, hogy az illető rendelkezzen a nevére szóló szemétszállítási szerződéssel 60 vagy 80 literes edényzetre. Az egy főre jutó jövedelem szerint biztosítja a fürdőváros a hulladékszállításra a teljes ingyenességet. Ez a határ az egyszemélyes háztartásban élő idős nyugdíjasoknál havi 142 ezer 500 forint, többszemélyes háztartásoknál pedig nem haladhatja meg a havi 99 ezer 750 forintot.

Később többeket is érinthet

Mint a vitában elhangzott, a döntéselőkészítés során egyeztettek a nyugdíjas szervezetek képviselőivel. E fórumon vetették fel a résztvevők, hogy szabjanak jövedelemhatárt, tehát a több százezer forint nyugdíjjal, illetve jövedelemmel rendelkezőkre ne legyen érvényes az ingyenesség, illetve a kedvezmény. A meghúzott határnál valamivel magasabb jövedelmű nyugdíjasok, akiknél az alapfeltételek fennállása szintén feltétel, ötven százalék hulladékszállítási díjkedvezményt kaphatnak. Erre jogosult az egyedül élő, 65 évesnél idősebb nyugdíjas, ha a havi jövedelme meghaladja a teljes ingyenességhez megszabott korlátot, de nem több 185 ezer 250 forintnál. Ez a bevételi korlát többszemélyes háztartás esetén 142 ezer 500 forint/fő. A társasházakban élőknél a közös képviselő nyilatkozata is szükséges a kérelemhez a megfizetett hulladékszállítási díjról a közös költségben.

A jogosultság a megállapítást követő negyedévtől érvényesül, így leghamarabb 2020 második negyedévétől marad több pénzük – mintegy havi 600-800 forintjuk, nyáron ennél több – a rendelet szerinti jövedelemmel rendelkező, 65. életévüket betöltött szoboszlóiaknak. Elköltözés, változás bejelentése 15 napon belül kötelező. A vitában a módosító indítványok kapcsán az is elhangzott, hogy a későbbiekben a rendeletet áttekintik, így a támogatotti kör bővítése esetén az kiterjeszthető lenne majd például a 65 évesnél fiatalabb, kis jövedelmű nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő korosztály számára.

A kérelmeket a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal Egészségügyi, Szociális Igazgatásnál kell benyújtani. A formanyomtatvány hamarosan hozzáférhető, illetve letölthető az önkormányzat honlapjáról.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában