él a kultusz

2020.02.26. 09:32

Bocskai egységet teremtett a sokféleségben

A Hajdúvárosok Szövetsége húszfős küldöttsége idén immár 14. alkalommal járta végig a Bocskai-zarándokutat.

Fotó: Nyírő Gizella

A húszfős küldöttség Hajdúnánásról, Hajdúdorogról, Hajdúböszörményből, Hajdúhadházról, Vámospércsről és Hajdúszoboszlóról verbuválódott, melyet elkísért a megyei közgyűlés alelnöke, Tasi Sándor is. A zarándokok első útja Kolozsvárra vezetett, Bocskai szülőházához, amelyben a 20 éve alapított Erdélyi Sapientia Egyetem nyert elhelyezést. A Bocskai-kultusz tovább éltetése jegyében az érkezetteket Tonk Márton dékán köszöntötte. Szólláth Tibor szerint „van az a föld, amelyre érdemes hazatérni”. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, ha már a XX. századot elveszítettük, a XXI-et megnyerhetjük. Ehhez azt kérte a jelenlévőktől, „nem mindig tudjuk megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet!”

Fotó: Nyírő Gizella

Jövőbe látó uralkodó

Az előcsarnokban álló Bocskai-szobor, valamint az épület külső falán lévő Bocskai-emléktábla megkoszorúzása után a csoport elindult Gyulafehérvárra, a római katolikus székesegyházba, ahol az 1606. december 29-én Kassán elhunyt fejedelem holttestét éppen 1607. február 22-én helyezték örök nyugalomba. Tasi Sándor közgyűlési alelnök ünnepi beszéde elején bejelentette: a múltat nem lehet feledni. Majd Bocskai érdemeit méltatva kifejtette, a fejedelem jó taktikai érzékkel rendelkező, jövőbe látó uralkodó volt. Életének legfontosabb állomásait megemlítve, Bocskai máig ható üzeneteként a magyarság egységét, egymás erősítését emelte ki. A nemzeti összetartozás jegyében is zajló zarándoklat kapcsán bejelentette: Trianon után 100 évvel nemcsak vagyunk, hanem a Kárpát-medence legerősebb nemzetévé váltunk.

Fotó: Nyírő Gizella

A Bocskai-emléktábla, valamint a Bethlen Gábor és Fráter György emléktáblájának és Márton Áron síremlékének megkoszorúzása után a csoport elfoglalta szálláshelyét a református egyházközség vendégházában, ahol az est folyamán tájékoztatást hallgattak meg a szórványmagyarság egyre nehezebbé váló helyzetéről.

Vasárnap útban hazafelé, a csoport lerótta kegyeletét a székely népirtás helyszínén, Nagyenyeden, a híres vár falánál. Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetemen Tőkés László egykori református püspök várta és fogadta a zarándokokat, s tartott ünnepi beszédet. Kiemelte, Várad jelentős szerepet töltött be Bocskai életében, hiszen Várad volt kapitánya, Bihar vármegye főispánja, Erdély fejedelme, Magyarország választott és megkoronázott királya, a vallásszabadság biztosítója volt.

Nyírő Gizella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában