megkönnyítik a nélkülözők életét

2020.01.08. 07:00

Teljes gőzzel dolgoznak a hajléktalanok ellátásáért

Kemény fagyokat hozott az új esztendő, megteltek a debreceni krízisszállók.

Fotó: Napló-archívum

A kezdeti enyhe időjárást követően beköszöntött az igazi, fagyos tél. Egyre többen állítják magasabb hőfokra a munkahelyi vagy otthoni fűtést. De mi a helyzet azokkal az emberekkel, akiknek sem otthonuk, sem munkahelyük nincs? A Napló Szemerédy Zsoltot, a ReFoMix Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdezte a részletekről.

– Debrecenben összesen 320 férőhely áll rendelkezésre, ebből kétszer negyvenfős szálláshely a családok átmeneti otthonaiban működik. Szintén átmeneti tartózkodást biztosítanak az átmeneti szállóink is, ahol a lakók fizetnek a lakhatásért, azonban ezek a szálláshelyek a krízisidőszakon kívül is működnek. A téli krízis­férőhelyeinken, a Wesselényi és a Dobozi utcán működnek továbbra is a „fapados”, életmentő krízisszállók, ahová közvetlenül az utcáról bárki betérhet – tudtuk meg a szervezet vezetőjétől.

Egyedül a megyében

Szemerédy Zsolt / Fotó: Kiss Annamarie

– Tudatos kapacitásfejlesztéssel készültünk a télre, ezért egy új, 15 férőhelyes szállórészt is nyitottunk. A Wesselényi utcán a 65 férőhelyen most 85-en vannak – tájékoztatott Szemerédy Zsolt, majd hozzáfűzte, ennek egyik oka az Utcai Szociális Szolgálat hatékony működése, a másik pedig, hogy egyre többen kerülnek be más Hajdú-Bihar megyei településekről, mivel a nagyobb vidéki városokban, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban és Hajdúböszörményben sincs szálláslehetőség a hajlék nélküliek számára. – Nagy szükség lenne egy megyei hatáskörű otthonra is, hajléktalan és szenvedélybeteg emberek számára. A Dobozi utcán 50 férőhely van, jelenleg telt házas, minden ágyon alszanak. Ezen a szálláshelyen két új konténert nyitottunk azok számára, akik közvetlenül az utcáról érkeznek. Az itt kialakított egészségügyi centrum és lábadozó is teljes kihasználtsággal működik ebben az időszakban – világított rá Szemerédy Zsolt.

Arra a kérdésünkre, hogy miért volt szükség ilyen méretű kapacitásbővítésre, a ReFoMix ügyvezetője azt válaszolta: az ellátottak száma stagnál; minden évben érkeznek új ügyfelek, akiknek csaknem 30 százaléka vidékről származik, viszont nagyon magas az elhunytak száma: tavaly betegségben negyvenen haltak meg, de egy ember sem szenvedett fagyhalált.

– Az utcai szolgálatunk rendkívül hatékonyan dolgozik, számos utcán élő hajléktalan embert hoztak be szálláshelyeinkre a téli időszakban, a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel pedig egyébként is napi kapcsolatban vagyunk – tájékoztatott Szemerédy Zsolt.

Ami szükséges, és ami nem

A karácsonyi időszakban az átlagosnál többet adományoztunk, ám most, az ünnepek elteltével is sok rászorulón segíthetünk. A ReFoMix ügyvezetője a Naplónak elmondta, elsősorban meleg ruhára, cipőre és tartós élelmiszerre van igény, míg a családok átmeneti otthonaiban gyermekruhára, játékokra és tartós élelmiszerre van leginkább szüksége az ott élőknek.

Fontos, hogy ha adunk, olyan minőségű ruhaneműt ajándékozzunk, amely még felhasználható, mert a beérkezett csomagokban esetenként fél pár korcsolya, olajos pulóver vagy szakadt plüssjáték is fel-felbukkan. A felnőtteknek szánt adományokat a Dobozi utcán a szervezet dolgozói szortírozzák, és a felmerülő igényeknek megfelelően juttatják el az adományokat a szervezet intézményeiben lakó rászorulókhoz. Most elsősorban meleg lábbelikre van szükségük a szabadban sokat tartózkodó hajléktalan embereknek, míg a gyermekruhákkal és játékokkal a Derék utcai szálláshelyen élő gyermekeknek szerezhetünk örömet az ünnepeket követően is.

SzD

Borítókép: Orvosi vizsgálat a Dobozi utcai hajléktalanszállón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában