vallás

2020.01.02. 21:44

Megszentelték a házakat, volt, ahol az ólat is

Az ortodox vallásúaknál ma is élő hagyomány az új év első napjaiban az otthonok megszentelése.

Fotó: Vmirjáncki József

Az emberek hite, bizalma az egyház tanítása iránt abban is megmutatkozik, hogy ilyenkor, az új év kezdetén várják papjukat lakásukba, hogy megszentelje őket és otthonukat. Körösszegapáti ortodox vallási vezetői január 2-án reggel gyülekeztek a templomban; dr. Origen Sabau ortodox tisztelendő, Blága János kántor, Szakadáti Tibor presbiter, továbbá Darius Sabau és Bereczki Dávid segítők. A pap erre a célra készített szenteltvíztartót teletöltötte vízzel, amelyet Blága János vitt magával. Szakadáti Tibor kalandáriumot és ez évi falinaptárt készítette elő, ezeket a híveknek adták. Origen Sabau a kezében száraz bazsalikomból készített csokrot a házaknál a magukkal vitt szenteltvízbe mártotta, majd meghintette az ott lakókat. A másik kezében keresztet tartott.

A két legidősebbnél is

Megközelítőleg negyven házhoz mennek el házszentelésre. Ennél jóval több híve van az ortodox egyháznak Körösszegapátiban, de vannak, akik ilyenkor dolgoznak, ők a fiatalabb korosztály. Az idősebbek egy része pedig ilyenkor elutazik valamelyik családtagjához, hogy ne legyen egyedül az év végi ünnepeken.

A fiatal segítők csengőszóval jelezték, hogy merre járnak a faluban. A házszentelésre érkezőket nyitott kapu várta. A házba érve a házigazda égő gyertyával fogadta az érkezőket. A tisztelendő megszentelte a házban lakókat, meghintette szentelt vízzel a lakás helyiségeit, sőt aki kérte, a gazdasági értékeket, az állatokat is, majd a háziak kaláccsal, süteménnyel és itallal kínálták a vendégeket. Kevés idő jut a beszélgetésre, így is este lett, mire minden házhoz eljutottak.

Juhász József és felesége a Kossuth utca 75. szám alatt tésztával kínálta a házszentelőket. Karácsony János egyháztag a Rákóczi utcában fontosnak tartotta a házszentelést, mert most költözött a házba. Szakadáti Tibornál fontos volt az állatok egészsége is, így azt is megszentelte a tisztelendő. A Kossuth utca 158. szám alatt lakik a település legidősebb asszonya, Toldi Miklósné. Ketten vannak Körösszegapátiban 93 évesek – másikuk Papp Péterné a Jókai utcán – , mindketten várták a tisztelendőt és a kíséretében érkező többi házszentelőt.

Fotó: Vmirjáncki József

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában