komposztáltak a kicsik

2020.01.20. 17:30

Környezettudatosan, óvodai zsivajjal

Újrahasznosítás jegyében indított szemléletformáló programot a TIGÁZ Zrt.

Fotó: Laszkács Denise

Fontosnak tarjuk, hogy a felnövekvő nemzedék megismerkedjen a komposztálással, a környezet megóvásával. Ezt a szemléletet már gyermekkorban lényeges kialakítani, s ebben egyre több szülő is partner – mondta a Naplónak Erdélyi Edit, a debreceni Görgey Utcai Óvoda vezetője. A már Örökös Zöld Óvoda címmel büszkélkedő intézmény ősszel pályázott a programra, így megyénkben Hajdúszoboszló mellett Debrecen is képviseli magát az egészen kicsiknek szánt környezetvédelmi akcióban. A TIGÁZ Zrt. a Humusz Szövetséggel együttműködésben Kelet-Magyarország öt településének öt óvodájában indított szemléletformáló projektet Töltsük újra a természetet! címmel. Tegnap a Görgey Utcai Óvodába látogattak.

Fotó: Laszkács Denise

Játszva tanulás

Az óvodában játékos feladatokkal és mesékkel tanulhatták meg a kicsik, hogyan kell helyesen komposztálni, ezt követően pedig közösen, az udvaron elhelyezett komposztládába dobhatták be azokat a hulladékokat, melyek ilyen módon újrahasznosíthatóak, a szelektív hulladékgyűjtőkbe pedig azokat, amik nem komposztálhatóak. Az aprónép játszi könnyedséggel tudta eldönteni, mi kerülhet a ládába s mi nem, mely ékes bizonyítéka annak: a környezettudatosságra való nevelést érdemes minél előbb elkezdeni, hiszen a gyermekek rendkívül fogékonyak rá.

Többlépcsős folyamat

A tegnapi programot már megelőzte egy alkalom, mely az intézmény dolgozói számára nyújtott elméleti alapokat. Ezt követte a játékos tanulás az óvoda életében, melyet a jövőben a komposztláda beültetése követ. A folyamat zárását pedig természetesen az elkészült föld felhasználása adja egy fűszer- és gyógynövény kerthez a Zöld héten belül – mely már-már hagyomány az óvodában –, ahol a növények gondozásával is megismerkednek a kicsik.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában