fotókkal

2020.01.27. 20:11

Jó bérek, csapatmunka csábít a honvédségbe: bevonult a megye 2500. szerződéses katonája

A létszám mellett a minőségi szempontokra is gondot kell fordítania a toborzóirodának.

Fotó: Matey István

Hajdú-Bihar megye 2500. szerződéses katonájának bevonulása alkalmából rendezett ünnepséget a Magyar Honvédség Debreceni Toborzó Irodája hétfőn délután a Nagysándor József Laktanya színháztermében. Az egybegyűltek a húszesztendős, fehérgyarmati Tarr Jánost köszöntötték, aki február 3-án Hódmezővásárhelyen kezdi meg öthetes alapkiképzését.

Fotó: Matey István

A fennállásának tizedik, jubileumi évében járó intézmény egyik fő feladata a megfelelő létszámú és minőségű személyi utánpótlás megteremtése a Magyar Honvédség alakulatai számára.

„A Magyar Honvédségben ma érdemes munkát vállalni, mivel nagyon jó csapatban lehet dolgozni, a honvédelmi vezetés komolyan odafigyel a munka- és az elhelyezési körülményekre”

– nyilatkozta a Naplónak Nagy Zoltán alezredes, hozzátéve: az is fontos tényező, hogy a katonák bérezése és a béren kívüli juttatás évek óta fejlődik. – Egy változásokkal, kihívásokkal teli pályát választ az, aki katonai szolgálatot vállal. Jó szívvel tudom ajánlani az önként vállalható tartalékos katonai szolgálatot azoknak is, akik civil hivatást választottak, vagy még tanulnak. Ők ugyanúgy a katonai és a laktanyai élet részesei lehetnek, valamint részt vehetnek kiképzéseken – fogalmazott Nagy Zoltán.

Nyugalmas élet: hátra arc!

A jubileumi bevonulás ünnepi rendezvényén Nagy Zoltán alezredes köszöntőbeszédet mondott. – Ez a nap ünnep a város, a megye és a magyar honvédség számára is. Fontos mérföldkőhöz érkezett a toborzás a megyében, amikor a 2500. szerződéses katona vállalt munkát Hajdú-Bihar megyében. Ez a jubileumi számot azonban nem érhettük volna el a foglalkoztatási szervek, az oktatási intézmények, az önkormányzatok, a különböző civil szervezetek támogatása nélkül. Ma jó katonának lenni – jelentette ki Nagy Zoltán, aki 36 éves katonai szolgálatot tudhat maga mögött. Minden idők legjobb haderőfejlesztési programja zajlik az országban, ezen kívül folyamatosan javulnak a körülmények is – hangsúlyozta az alezredes.

A rendezvényen Tarr János szerződéses katonával Nagy Zoltán alezredes folytatott személyi beszélgetést, majd dr. Jónás Attila alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár személyügyi főnöke ismertette a parancsot.

 

Magyarországon 2004-ben szereltek le az utolsó sorkatonák, azóta a Magyar Honvédség laktanyáiban mindenki önként vállalás alapján teljesít szolgálatot. A honvédség ezért a munkaerőpiac jelentős, meghatározó tényezőjévé vált az elmúlt csaknem két évtizedben. A folyamatosan fejlődő gazdasági mutatók mellett meg kell küzdeni a multinacionális vállalatokkal és a magánvállalkozásokkal, vagy a közszféra munkáltatóival egyaránt. Toborzásra folyamatosan szükség van, mivel a felvételhez elengedhetetlen alkalmi vizsgát nem mindenki teljesíti sikeresen. A toborzók folyamatosan jelen vannak minden olyan társadalmi, kulturális, sport- és katonai eseményen, ahol hitelesen tudják tájékoztatni a lakosságot az önkéntesen vállalható szolgálati formákról. A pályára irányításban jó lehetőséget biztosít a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium működése, valamint az Országos Haditorna Versenysorozat, mely a régió középiskolásainak nyújt bepillantási lehetőséget a honvédség tevékenységébe.

Tarr János Fehérgyarmaton született 1999-ben. 2012-ben a Kisvárdai Szakképzési Centrumban szerzett gazdasági informatikus végzettséget. Február 3-án vonul be Hódmezővásárhelyre, a magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárhoz, ahol öthetes alapkiképzésen vesz részt. A kiképzést követően Debrecenben teljesít majd szolgálatot. Tarr János a Naplónak elmondta, keresztanyja sikeres katonai pályája szolgált például, amikor a toborzásra jelentkezett. Tavaly fejezte be a középiskolát, ahol gazdasági informatikus szakmát szerzett.

„Rövid ideig dolgoztam is ebben a szakmában, de úgy éreztem, nem nekem való, hogy folyamatosan egy irodában üljek. Kisgyermek korom óta katona szerettem volna lenni, és keresztanyám nyomdokaiba lépni a pályaválasztás területén”

– vallott a megye 2500. bevonulója, Tarr János tizedes.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában