biztonságunk érdekében

2020.01.06. 08:43

Elismerik, amit tesznek

Szabadidejük terhére, a lakosság érdekében, anyagi ellenszolgáltatás nélkül tevékenykednek a polgárőrök.

Fotó: Kovács Péter / Archív

A tavalyi évben rendeződött a viszonyunk az Országos Polgárőr Szövetséggel (OPSZ), és a hazai polgárőrség térképén visszakerült a megye oda, ahová való – mondta Boros Viktor, a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, amikor a múlt év eredményeiről, a megye polgárőrségének helyzetéről kérdeztük. Aztán, hogy állítását alátámassza, néhány, a megye polgárőrsége számára jelentősebb eseményt fel is sorolt. – Március 23-án 10 megyét érintő, a tevékenységünket elemző rendezvényünk volt a megyeházán. Május 20-án Kövér Lászlónál, a parlament elnökénél volt az OPSZ vezetősége, és erre egyedüli „közpolgárőrként” egy nád­udvari társunk kapott csak meghívást. És persze négy év után ismét Debrecenben járt Túrós András országos polgárőrvezető.

Biciklik, lovak, lóerők

Ugyanakkor nemcsak az országos szervezettel állt helyre a kapcsolat, hanem Hajdú-Bihar polgárőrszervezetei között is többnyire nyugalom van. Ez alól némi kivételt jelent Debrecen, ahol – Boros Viktor szavaival élve – van néha zúgolódás, ami a támogatások elosztására vezethető vissza. Ettől az évtől kezdve egy újabb csoporttal, a Főnix Debrecenért Polgárőr Egyesülettel bővül a megyeszékhely figyelőszervezeteinek köre. Az öt szervezet az egyeztető tárgyaláson tisztázta, ki melyik területen tevékenykedik, milyen feladataik vannak.

Boros Viktor
Fotó: Kovács Péter / Archív

– A munkánkat segítő tárgyi ellátottságunk is sokat javult 2019-ben, és a Belügyminisztériumtól üzemanyagra kapott 35 millió forint felhasználásával tudjuk is működtetni. Az OPSZ-től a járműveinkbe szerelhető fedélzeti kamerákra kapott 440 ezer forintot a megye kiegészítette. Mint ahogy az új járműveink felmatricázását is az OPSZ és a megye támogatásából oldottuk meg – folytatta Boros Viktor, majd számszerűsítette is a technikát. – 77 darab gépjárművet használunk, ebből nyolc a megye, 33 az egyesületek és 36 darab a rendőrség tulajdonában van, de ezeket használatra megkapták a megye polgárőrszervezetei. Ez utóbbi járművek közé tartozik az a kilenc darab, hétéves személygépkocsi, amelyet az idén kaptunk. Van egy tizedik gépkocsink is, ezt Tiszagyulaháza kapta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól, és az adományt a Tiszagyulaházán megtartott megyei polgárőrnapon jelentették be. 20 darab robogó és 149 kerékpár segíti a közlekedésünket. Ma már nincs olyan csoportunk, ahol ne lenne legalább két bicikli; jellemző a 4-6 kerékpár. Nem technika, de a terepen való gyorsabb és biztonságosabb mozgásunkat segíti Debrecen, Hajdúböszörmény és Hajdúhadház külterületen a lovas polgárőrség. Ennek működtetésére az OPSZ-től évente egymillió forintot kapunk.

Külterület, belterület

Beszédes számadatokat is megosztott velünk Boros Viktor. Csupán a megye néhány településén nincs polgárőrség, ez országosan is kiemelkedően jó arány. Leginkább ott nincs, ahol a rendőrség állandóan jelen van, például Ártándon, ahol az országhatár és a közúti határátkelő miatt fokozott a rendőri jelenlét. A 3 ezer 676 polgárőr 2019 első tizenegy hónapjában több mint 800 ezer órát töltött szolgálatban. Minden bizonnyal meg tudták ismételni a 2018-as 891 ezer órát, amely a megyék között Szabolcs-Szatmár-Bereg után a második legtöbb volt.

2019-ben november végével bezáróan rendezvényt 29 ezer órában biztosítottak, 15 ezer órát voltak külterületi szolgálatban, 5 ezer órát lovas szolgálatban, a rendőrökkel közösen pedig 431 ezer órát láttak el. Egy főre 240 óra szolgálat jutott átlagosan. 13 egyesületük vesz részt a külterületek biztonsága, a környezet védelme érdekében 2019–2020-ra indított akcióban. Tíz olyan egyesületük van, amelyik a határőrizetben is részt vesz.

A 2020. évi feladataik szinte megegyeznek az előző években végzettekkel. Rendezvényeket biztosítanak, járőröznek, folytatják a külterületek, illetve a határvidék biztonságáért végzett tevékenységet. Emellett képezik is magukat, hiszen a rendőrségével szinte megegyező rádiót kapnak az idén.

Migránsok után Halápon

Boros Viktort néhány érdekesebb esetükről is megkérdeztük. Első helyen mondta azt, amikor december elején Halápon keresték a migránsokat, akiket végül Vámospércs környékén sikerült elfognia a rendőrségnek. Aztán a püspökladányiak helytállását említi a november 18-ai gázrobbanás alkalmával, amikor a helyi polgárőrök a szerencsétlenség közelében a lakosság körében voltak, irányították a forgalmat, felügyelték a lakosok által elhagyott lakóházakat. Ezért a ladányi polgárőrség elismerést is kapott. Aztán az országos közlekedési versenyükről beszélt. Ott egyéniben Tóth Ernő hajdúböszörményi polgárőr harmadik helyen végzett, míg a hajdú-bihari csapat negyedik lett. Elismerésnek tartja azt is, hogy az Országos Idegenrendészeti Hivatal debreceni irodájának várakozójában az ügyfélfogadási rendet immár két hónapja két debreceni polgárőr biztosítja. Országos szinten is elismerően beszélnek a hajdú-bihari polgárőrökről.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában