évszázados hagyomány

2019.12.09. 08:30

Püspök osztott ajándékot az ortodoxoknál

Szent Miklós ünnepe Európában igen elterjedt a karácsonyi ünnepkör előzményeként.

Fotó: Vmirjáncki József

Szent Miklós a védőszentje a település mintegy kétszáz éves templomának. Ebből az alkalommal ünnepi szentmisét tartottak. Dr. Origen Sabau tisztelendő, mint házigazda fogadta és köszöntötte a megjelent híveket. Az ünnepségen ott volt Siluan atya, a Magyarországi ortodoxok püspöke, Lengyel Julian tisztelendő Nagyváradról és Ionut Teodor Negrau a szomszédos Körösszakál ortodox tisztelendője.

Az ünnepi misét a Nagyváradi Dimitri Cantemirről elnevezett általános iskola karácsonyi műsora színesítette. A gyerekek szép bihari népviseletbe öltözve Doina Lung tanárnő vezetésével szerepeltek. Siluan püspök atya a misén elmondta, hogy Szent Miklós a keleti egyházak legtiszteltebb szentje. Számtalan templom patrónusa. Szent Miklós ünnepe, mely Európában igen elterjedt a karácsonyi ünnepkör előzményeként. A névadó személye, tevékenysége évszázadok elteltével is fennmaradt. A szeretet, a tisztelet, a jóság és az egymás segítésének a példaképe lett. Különösen napjainkban nagyon fontos az egymás szeretete és segítése. Névnapja felerősíti az emberek sokaságában az embertársaink, kiemelten a gyerekek megajándékozását. Az irántuk való megbecsülésnek és szeretet kifejezésének módja.

Fotó: Vmirjáncki József

A mise zárásaként a püspök is gyakorolta az ajándékozást. Elsőként a misén megjelent gyerekeket ajándékozta meg kis csomagokkal, majd a felnőttek is kaptak ajándékot. De volt kalács is, az ünnepek elmaradhatatla kelléke.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában