meg akarják valósítani a terveket

2019.12.29. 17:45

Lendületbe hozzák Püspökladányt

2020 a korábban eltervezett fejlesztések befejezésének éve kell, hogy legyen.

Fotó: Kovács Péter

Ezt Tóth Lajos, az októberben megválasztott polgármester nyilatkozta, és azért is hangzik kecsegtetően, mert a Sárrét menti városban valahogy nem akarnak haladni az Európai Unió által jelentősen támogatott Területi Operatív Program (TOP) keretében pályázaton elnyert pénzekből megvalósuló beruházások. Ezek közé tartozik az úgynevezett kis Petőfi iskola energetikai korszerűsítése, a zöld város programban a Rákóczi utca és környezetének rendbetétele, az orvosi rendelő bővítése, bölcsőde-óvodai helyek számának növelése, az újtelepi városrész részbeni rehabilitációja, kerékpárút fejlesztések, valamint a csapadékvíz visszatartására a tározók és az azokat kiszolgáló vízelvezető árkok elkészítése. A 2016-2017-ben tervezett projektek közül mindössze a csapadékvíz-tárolók készültek el, azokat átadták, a beruházás elszámolása zajlik. A kis Petőfi energetikai rendszere átadás előtt, a zöld város projekt és a kerékpárút fejlesztések kivitelezés alatt, míg az újtelepi városrész rehabilitációs, a bölcsőde-óvodai és az egészségügyi beruházás a kivitelezés előtti fázisában vannak. Abban az önkormányzat képviselő-testülete eltökélt, hogy valamennyi beruházást meg kívánja valósítani. Ehhez a szükséges lépéseket megtette. Ahol kellett, előzetes árajánlatokat kértek be, ennek ismeretében projektenként indulnak azok megvalósításában. Ezekben már elképzelhetők lesznek egyedi eljárások, kezdeményezések. A lehető legrövidebb időn belül dönteni kell a kivitelezéseket illető ügyekben.

Hiányzó áram, eltűnt kazánok

2016-2017-ben indult Területi Operatív Programok (TOP) keretében a pályázatok tervezése, előkészítése. Majd megtörténtek a közbeszerzési eljárások, egyes esetekben többszörösen és eredménytelenül. Ám ezek egy részében nem sok köszönet volt, hiszen több esetben meg sem kezdődött a tényleges kivitelezés, volt, ahol szakszerűtlenül történt, az átadott beruházást megfelelő elektromos kapacitás hiányában nem tudták beüzemelni, vontatottan halad több projekt megvalósítása. Tóth Lajostól tudjuk, hogy a képviselő-testület soron kívül tájékozódott mindegyik beruházásról. Már csak azért is, mert ma már a tervezetthez képest lényegesen drágább a kivitelezés. Műszaki tartalmat egy-két esetben korrigálni lehet, egyedi megoldásokat kereshetnek, ahol erre még van lehetőség. Felvették a kapcsolatot a társszervek irányítóival, megtették a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elkezdődjenek a beruházások. A meg nem kezdettek kivitelezésére előzetes ajánlatokat kértek. Nézzük azonban, melyik hol tart jelenleg.

A Kis Petőfi iskola épület energetikai rendszerét több, mint 150 millió forintból, kiegészített forrásból korszerűsítették. A beruházás műszaki átadása október 11-én megtörtént. Az elkészült fűtési rendszert viszont nem lehetett beüzemelni, így az épület továbbra is használhatatlan volt.

– Kaptunk egy olyan intézményt, amelyben a fűtési rendszer működtetése lehetetlen volt, mert a beruházásban tervszinten, valamint a régi testület egyedi eljárásában sem gondoskodott az új fűtési rendszert működtető áram betáplálásáról. Az újonnan felállt képviselőtestület már plusz forrást is biztosított, majd az elmaradt feladatok megvalósítása következett. Soron kívüli képviselő-testületi ülések, hadakozás a hatóságokkal, így végül december végére rendeződni látszik a dolog, a szakemberek kialakították a szükséges elektromos rendszert, most már fűthető, azaz használható az épület. Várhatóan január elején kezdődhet a tanítás. Mindeközben az épületet korábban fűtő gázkazánok eddig ismeretlen okból és helyre kerültek. Ezt, valamint a tervezési hiányosságok okát természetesen kivizsgáljuk – tájékoztatta a Naplót Tóth Lajos polgármester, hozzátéve, hogy a kis Petőfi iskola épületéből tavaly márciusban átmeneti intézkedések meghozatala után a feladatellátásokat más alkalmi helyszínekre helyezték át.

Ugyancsak elkezdődött már, de a nem megfelelő kivitelezés, majd a kivitelezővel történt szerződésbontás után vissza kellett bontani az orvosi rendelő bővítése projektben felépített falrészeket. – Ezzel a beruházással egyelőre nullán vagyunk, amit eredménynek tartok annak tükrében, hogy finoman fogalmazva kifogásolható a beruházás előkészítése és lebonyolítása. Az új falak visszabontását már megrendelte az előző képviselő-testület, ezt nem kívántuk megakadályozni, annál is inkább, mert az épület elkezdett beázni a szakszerűtlen kivitelezési munkák miatt. A visszabontáskor a szigetelések helyreállításával megszüntették a beázást. Mindezt az önkormányzat a saját forrásából végeztette el. Kérdés, hogy mekkora összegből és a korábbi tervek szerint hogyan tudjuk megvalósítani az orvosi rendelő bővítését – fogalmazott a polgármester.

Fotó: Kovács Péter

A zöld város programban parkot alakítanak ki a katolikus templom előtt, felújítják a volt vöröskereszt épületét, a Bezerédi utcai lakótelep belső udvarát térkövezték, játszóteret építettek, a Rákóczi utca egyes részeit parkosították, a víztorony körül kondipark és játszótér épült, továbbá hamarosan kerékpárút készül a Bodó utcán. A ladányiak ebből azt látják, hogy a munka vontatottan, kampányszerűen folyik csak, továbbá a virágágyások talaját nem mulccsal, hanem fahánccsal és fanyesedékkel szórták fel. A polgármester szerint 2020 végére ez a projekt is befejeződik.

– Kértem, a kollégák tanulmányozzák a pontos terveket, állítólag a kivitelezés azoknak megfelelően halad, beleértve a fanyesedékkel felszórt virágágyásokat is – válaszolta Tóth Lajos. – Bennem is rengeteg kérdés merült fel a kivitelezéssel kapcsolatban, de egyelőre az annak idején elfogadott tervekben foglaltaknak kell megvalósulni.

Az óvoda és főként a bölcsőde bővítésére mindenképpen szüksége van a városnak. Ez a beruházás, amely még egyáltalán nem kezdődött el. – A korábbi tervekben lefektetettek és az eddigiekben kapott árajánlatok között olyan nagy volt a különbség, hogy a kivitelezés nem volt kezelhető a többi TOP-os beruházáshoz hasonló eljárásrendben. Azért a bölcsődére is kértünk új árajánlatot. Ettől várjuk, hogy kiderüljön, valójában mennyibe is fog kerülni. Ennek ismeretében döntünk a hogyan továbbról. A bölcsődére szükség van, és mindenképpen meg is akarjuk valósítani. Szeretnénk, hogy a fiatalok közül sokan munkába álljanak, és ehhez kell a bölcsőde is – tájékoztatott Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere. A kerékpárút fejlesztéseket tartalmazó programban elkészült a Táncsics-Vasút utcai rész (nem kevés lakossági észrevétel mellett – ezeket igyekszünk orvosolni!), míg a Kossuth utcai szakasz előkészítése, szakhatósági egyeztetések szakaszában van. A „Leromlott városi területek rehabilitációja az újtelepi városrészen” című projektünk szintén közbeszerzési eljárás szakaszában van.

Valamennyi kivitelezés előtt lévő projektünk esetében igyekszünk az esetleges kiegészítő források előteremtéséről gondoskodni – fejezte be gondolatait a polgármester.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában