Stratégiai megállapodás

2019.12.09. 11:48

Használható tudást biztosítanak

A munkaerőpiaci igényeket elégíti ki a Debreceni Szakképzési Centrum.

Fotó: Matey István

Stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) és az NI Hungary Kft hétfőn. A megállapodás több területet is érint, többek között a pályaorientáció és a beiskolázás segítését a műszaki szakképzések területén, nyitott szakmai gyakorlóhelyként a tanulók gyakorlati képzését, vagy az iskolai tanműhely fejlesztését. – Az NI-jal történő együttműködésünk nem a stratégiai megállapodást kezdődően indult folyamat, hanem egy fontos állomása. Több mint egy évtizede felismertük azt, hogy a szakképzésnek csak akkor van létjogosultsága, ha az átadott tudás használható és aktuális. Ezt az intézményben csak támogatással tudjuk megvalósítani. Éppen ezért az NI-al hosszú évek óta folyamatosan együtt dolgoztunk, mind az eszközös fejlesztése tekintetében, mind a tanulók felkészítése tekintetében – fogalmazott Tirpák Zsolt, a DSzC kancellárja.

– A debreceni városvezetés kiemelt ügyként tekint az oktatásra, ezen belül a műszaki képzésekre. Éppen ezért nagyon sokat dolgoztunk együtt, azon a múlthéten megjelent kormányhatározaton, amely a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) műszaki jellegű képzéseinek további fejlesztését hivatott szolgálni. Ez egy 35 milliárdos csomag, melynek részeként a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium a Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziuma és a Beregszászi Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola kerül fejlesztésre, melyre a mai megállapodás is fókuszál. Nem volt hiábavaló a közös fáradozásunk, hiszen az elkövetkező években, ez a kormányhatározat azt garantálja, hogy a már eddig is nagyon szépen működő DSZC egy újabb lendületet kapjon – mondta Barcsa Lajos alpolgármester hétfőn azon az ünnepségen, melyen stratégiai megállapodást írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) és az NI Hungary Kft. Az alpolgármester hozzátette: a debreceni városvezetés, a kormánnyal és a DSZC-vel együtt gondolkodva egy olyan oktatási programot dolgozott ki, amely ezen iskolákban további bővítési lehetőséget, kollégium, tantermek és tanműhelyek építését, valamint eszközbeszerzéseket biztosít. Barcsa Lajos az NI oktatásban való tevékenységét példaértékűnek tartja, mely a többi debreceni cég számára is irányt mutathat abban, hogyan kell együttműködni a cívisvárosi oktatási intézményekkel, hogyan kell azt a tudást amely a cégeknél jelen van integrálni a debreceni oktatási intézményekre, s miként lehet profitálni a résztvevő feleknek egy ilyen együttműködési megállapodásban. – A cég számára biztosítva lesz hosszú távon az a tudás amely folyamatos utánpótlást nyújt, a szakképzési centrum és a diákok számára pedig szintén előny, hiszen olyan diákokat tud majd kibocsátani az iskola padjaiból, akik a piacképes tudásnak köszönhetően munkához juthatnak – mutatott rá.

Nem új keletű az együttműködés

A DSZC és az NI kooperációja több mint egy évtizedes múltra nyúlik vissza – tudtuk meg Ábrahám László ügyvezetőtől. Az NI az elmúlt években százmilliós nagyságrendben támogatta a legkorszerűbb oktatási eszközökkel a debreceni szakközépiskolákat és szakgimnáziumokat, a tanároknak pedig rendszeres továbbképzéseket tartanak. – Ebbe az irányba megyünk tovább, mely során egy kollégánknak az a fő feladata, hogy járja a DSZC-t és segítsen azokban a kihívásokban, amelyek az oktatás kapcsán felmerülhet – fűzte hozzá Ábrahám László.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja szerint a együttműködés egyik legfontosabb fejezete a pedagógusok támogatása. – Az eszközök, tanműhelyek, a tanulók mindennapjai akkor kelnek igazán életre, ha motivált és felkészült tanárok állnak rendelkezésre. Az NI ezt felismerte, s első perctől kezdve nyitott volt arra, hogy támogassa a pedagógus kollégákat. Csak akkor lesz jó a szakképzés, ha az oktató nagy önbizalommal ismeri az eszközöket, illetve azt a vállalati kultúrát, ahová a szakembereket képezzük – hangsúlyozta. A kancellár úgy véli kulcs szerepe van a a beiskolázásnak is, s a DSZC sokat tett azért, hogy a fiatalokkal megismertesse a szakképzések lehetőségeit, különös tekintettel az elektronikai szakképzést. – Ehhez azonban kell a vállalati támogatás. Hiszen amikor megmutatjuk a tanműhelyt, beszélünk az elektronikáról az egy információ. De életre akkor kel az információ, s akkor lesz motivációs ereje, ha a cég megmutatja, hol és hogyan hasznosul a tudás – fogalmazott.

Regionális központ

Tirpák Zsolt elmondta, az ipar 4.0 azt jelenti, hogy új korszakba lépett a technológiai megújulás, egyfajta újabb ipari forradalom történt, melyhez hazánk a szakképzés 4.0 stratégia megvalósításával alkalmazkodott. – Ez a stratégia 3 pilléren nyugszik: egyrészt a pedagógusok fejlesztése, melyben az NI modell értékű, a második pillér, hogy valódi életpályát adjunk a fiatalok számára, a harmadik pedig a korszerű modern intézményi környezet, mely a cívisvárosban az említett kormányzati és városi támogatással valósul meg. A DSZC regionális szakképzési központtá tudott fejlődni, a cégek támogatásának, a város fejlesztési stratégiájának és a Szakképzési Centrum elszántságának köszönhetően ugyanis regionálisan keresik a szakképzési intézményeinket – hangsúlyozta Tirpák Zsolt.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában