gyertyagyújtás

2019.12.23. 07:48

Hanuka, a fény történelmi ünnepe

Elkezdődött a Hanukai ünnepség vasárnap, a Debreceni Zsidó Hitközség Pásti utcai zsinagógájában.

A történelmi ünnepet december 22-én az első gyertya meggyújtása vezeti fel, s december 29-én, a Hanuka 8. napján ér véget. A Hanuka a fény ünnepe, mely a jeruzsálemi Szentély visszafoglalására és felavatására utal. Ez akkor történt, amikor a Makkabeusok a 3 éves szabadságharc végén, i. e. 165-ben legyőzték a szír–görög megszállókat. Ekkor történt az a csoda, hogy az 1 napra elegendő szent olaj 8 napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtanak a zsidók 8 napon át gyertyát, mindennap eggyel többet.

A hanukai gyertyagyújtáson, december 29-én (vasárnap) 18.30-tól nyilvánosan gyújtanak gyertyát a Bajcsy-Zsilinszky és a Piac utca sarkán. Ez Hanuka utolsó estéjén történik, s lesz közös tánc, hanukai fánk és meleg italok is. A hangulatról DJ gondoskodik. A rendezvényen részt vesz dr. Papp László polgármester, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Faigen Shmuel rabbi – tájékoztatta a Naplót Kreisler Gábor szabadegyetemi programszervező.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában