Mindenki vesztesége

2019.12.02. 20:00

„Bólogatós” Attila a közösségi médiában

„Bólogatós” Attila halála elsősorban azért rázta meg erősen a debreceni közvéleményt, azért árasztották el azokban a napokban a közösségi oldalakat az ezzel kapcsolatos kommentek, mert Attilát évtizedeken át Debrecen központjában sokan látták, ismerték, ismerni vélték.

Fotó: Vass Attila

Virtuális temetőlátogatás

A pszichológus szerint Debrecenben úgynevezett közösségi veszteségélmény kompenzáció zajlott.

„Bólogatós” Attilát, aki évtizedeken át Debrecen központjában, a Piac utcán, a Sesztina lépcsőjén koldult, sokan látták, ismerték. Miután néhány napja egy autós elgázolta, cserbenhagyta, majd meghalt, valósággal „elárasztották” a közösségi médiát az ezzel kapcsolatos hozzászólások.

A legtöbben úgy emlékeztek rá, mint egy szentre. A jelenség okáról Berényi András pszichológust, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetőjét kérdeztük.

Veszteségélmény kompenzáció

Elöljáróban kifejtette: amennyiben nem lenne internet, közösségi média, csak pár ember értesült volna erről az eseményről. A szakember szerint Attila halálát követően több dolog esett egybe. Elsősorban sokan úgy érezték, hogy valamilyen módon kapcsolatban voltak az elhunyttal még azok is, akik lehet, hogy soha egy szót sem váltottak vele, de gyakran látták. Így úgynevezett közösségi veszteségélmény kompenzáció zajlott le.

– A közösségi médiában az emberek igyekeztek ennek a veszteségélménynek a feldolgozásában részt venni. Az egyéni veszteségélmény ott közösségi élménnyé vált. A személyes sors, a tragédia közösségivé alakult. A kommentekkel egyfajta „virtuális temetőlátogatás” indult el – jelentette ki Berényi András.

Együttérzés és szorongás

Úgy vélte, hogy egy ilyen hír hallatán az ember szembesül a saját végességével azzal, hogy akár velem is megtörténhetett volna. Hozzászóláskor ez a szorongás oldódik.

– Az emlék azért is szépül, mert egy ilyen baleset bármikor, bármelyikünkkel meg-

történhet. Ugyanakkor sajnáljuk is azt, aki áldozattá vált – magyarázta.

A gyógyulás esélyével

A pszichológus arról is beszélt kérdésünkre, hogy miért éppen a Zente nevű kisfiú javára gyűlt össze néhány hét alatt a világ legdrágább gyógyszerére 700 millió forint, miközben számos más beteg gyereknek, felnőttnek is folyamatosan gyűjtenek, de messze nem ilyen sikerrel. – Ez több komponensből álló jelenség, amelyben nagyon fontos szerepe volt a médiának, a média által felkeltett érdeklődésnek. Ráadásul a gyerek az emberekben együttérzést, empátiát vált ki. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy a csodavárás is benne van, miközben ez a gyógyszer valójában csak esély a gyógyulásra – fogalmazott a szakember.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában