közlekedésfejlesztés

2019.12.19. 12:18

A lakosság kérésére ismét megújult néhány utca Debrecenben

Teljes hosszában leaszfaltozták a Kistelek utcát, és elkészült a Csárda utca burkolásának harmadik üteme is – tájékoztatott közleményében a cívisváros önkormányzata.

Fotós: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programjában kiemelt szerep jut a lakossági kezdeményezésre induló útépítéseknek. 2019-ben ilyen fejlesztésekre összesen csaknem 930 millió forintot különített el költségvetésében Debrecen önkormányzata – mondta el a Csárda utcán tartott sajtótájékoztatóján Komolay Szabolcs, a terület önkormányzati képviselője csütörtökön.

Komolay Szabolcs / Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A Fidesz-KDNP frakció kezdeményezésére 2016 óta a debrecenieknek nem kell anyagilag hozzájárulni az ilyen jellegű beruházásokhoz, azt teljes egészében az önkormányzat finanszírozza.

A lakossági kezdeményezésre idén indult útépítések közül az Eper, a Pajtás, a Kertekalja utca harmadik üteme, a Gönczy Pál utca második üteme, a Diófa, a Gyűrű, a Cimbalom, a Jámbor Lajos a Felsőpércsi utca második üteme a Síp, a Lant, a Dob utca, a Gohér utca második ütemének Lilla közi szakasza és a Kadarcs utca útburkolatának kivitelezése is befejeződött. Ezen felül a Nádsíp utca útépítéséhez tartozó Tócópart utca felőli mintegy 58 méteres szakasz is elkészült. A Kadarcs utcán az útépítéshez kapcsolódó járdaépítés, a Könyvkötő utca, valamint a Nádsíp utca további szakaszának kivitelezése 2020 tavaszán folytatódik, amint azt az időjárási körülmények lehetővé teszik.

A Kistelek utca teljes hosszában, 201 méteren kapott szilárd burkolatot, melynek szélessége 4,75 méter. Az utca páros oldalában szegély épült 1,25 méter széles járható padkával, a páratlan oldalban pedig a padka szélessége 1 méter. Az utca forgalmi rendje kétirányú maradt.

A munkálatok során az utcában zárt csapadékvíz-elvezető rendszer is épült 300 méter hosszban. Az így elvezetett csapadékvizet a Kondoros csatorna fogadja be.

A megújult Csárda utca / Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A beruházás értéke bruttó 51.526.379 forint volt, amit az önkormányzat saját forrásból finanszírozott.

A Csárda utcán a harmadik ütemmel folytatódott a szilárd burkolatú út építése. Itt az első ütem a Monostorpályi úttól a Diószegi út irányába haladva 100 méter hosszban 5,5 méter szélességben 2016-ban épült meg. A második ütem a már megépült szakasztól folytatva újabb 100 méter hosszban 2017 tavaszára készült el. Az utcát a már meglévő szilárd burkolattól kezdve a harmadik ütem keretében, 2019-ben újabb 150 méter hosszban 5,5 méter szélességben aszfaltozták. A beruházás keretében a csapadékvíz-elvezetés építése és a szükséges közműkiváltások is megtörténtek.

A Csárda utca harmadik ütemének teljes költsége bruttó 61.139.410 Ft volt, amit a debreceni önkormányzat saját forrásból finanszírozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában