megújul a tér

2019.11.18. 14:25

Megkezdték a Déri tér átalakítását

Hétköznap és szombaton dolgoznak majd a területen annak érdekében, hogy minél hamarabb végezzenek.

Hétfő reggel munkagép zaja verte fel a Déri tér csendjét, hiszen a Zöld Város Program jegyében a Múzeum utca-Déri tér sarkánál megkezdték az úttest felbontását. A teret megszépítő beruházás miatt a munkálatok végeztéig a posta-átjáróból nem lehet átjutni a Múzeum utca érintésével a Perényi utcára, és a tér két oldalán lévő parkolóhelyek sem használhatók.

A lezárás idején közlekedni csak a Múzeum utcán lesz lehetséges a Füvészkert utca és a posta-átjáró irányából a Bethlen utca felé. A kivitelezés megkezdését hátráltatta, hogy a lezárt területre – a kordonokat félrehúzva – néhányan beparkoltak az autóikkal.

Fokozatosan

– Az első ütemben egészen a Perényi utca végéig felbontjuk az aszfaltot és térkővel helyettesítjük, ez a munkafolyamat az időjárást függvényében 1-1,5 hetet vesz majd igénybe – nyilatkozta a Hajdú-bihari Napló megkeresésére Balogh János, a kivitelező Bazár Parking 2000 Kft. építésvezetője. – Egyelőre kedvez az idő, remélhetőleg ez így is marad, mert akkor aránylag gyorsan tudunk végezni. Annak érdekében, hogy ez így legyen, hétfőtől szombatig minden nap reggeltől délutánig dolgoznak a munkatársaink. A térkövesítés végeztével fokozatosan adjuk át a terepet a kertészeknek, hogy a cserjésítés is elkezdődjön – árulta el a szakember.

A tér középső, kavicsos kialakítása megmarad, a cserjéket főleg az új burkolatú út mentén helyezik majd ki. A munkálatok után is megmarad a gépjármű átmenő forgalom, de a parkolóhelyek száma csökkenni fog, mert az a cél, hogy a debreceniek a belvárosban is ki tudjanak ülni egy szép zöld, parkosított térre élvezni a nyugalmat és a mindennapokat.

Kitiltaná az autósokat

A helyiek nem igazán értesültek a munkálatok megkezdésről, ottjártunkkor éppen egy, a környéken dolgozó autós kérdezte, hogy milyen útvonalon tud eljutni a munkahelyére, mert ő a Perényi utcát használta mindig.

Simon Judit a környéken lakik, gyakorlatilag naponta keresztül megy a parkon. A Napló érdeklődésére az asszony elárulta, hétfőn szembesült azzal, hogy átalakul a tér.

– Nem tudtam róla, hogy felújítják a teret, teljesen meglepett minket a fiammal. Itt lakunk a környéken, nagyon szeretünk a parkba járni, szinte minden nap eltöltünk itt valamennyi időt. Nekem tetszett az eddigi kialakítás is, de ha a munkálatok után még szebb lesz a tér, az csak jó. Annak is örülök, hogy a beruházás után kevesebb autó fog itt parkolni, mert szívem szerint az összes gépjárművet kitiltanám a környékről. Veszélyesnek tartom, ahogy a kis utcákból egyszer csak feltűnnek, nem igazán vannak tekintettel a gyalogosokra – mondta el a lakos.

MSZ

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tájékoztatja ügyfeleit, hogy a bíróság épületének megközelítése a korlátozás ideje alatt a Füvészkert utcából nyíló Perényi utcáról történhet. Ehhez kapcsolódóan a Perényi utca a Füvészkert utcáról behajthatóvá válik, és egyben ideiglenesen „zsákutcává” alakul. A mozgáskorlátozott ügyfeleket kérik, megjelenésük előtt vegyék fel a kapcsolatot az egyedi parkolási rend megbeszélése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik