advent

2019.11.21. 11:19

Megérkezett Debrecen karácsonyfája

Meghozták Debrecen főterére, a Nagytemplom előtti Kossuth térre a város karácsonyfáját csütörtök délelőtt.

A 17 méter magas ezüstfenyőt idén egy Debrecen vargakerti lakos, Szabó Béla ajánlotta fel, akinek a háza előtt nőtt ilyen hatalmasra a növény. A fa elszállítása nem volt egyszerű, a tervezettnél jóval tovább tartott, kezdetben sok kis szűk utcán keresztül kellett mozgatni. Végül darus autók segítségével sikerült a fenyőt a végső helyére, a hatalmas zöld karácsonyfatalpba belefaragni, rögzíteni.

Az első gyertyagyújtás

Évről évre az advent kezdetével a város karácsonyfája mellett, a Nagytemplom előtti téren közös gyertyagyújtásokkal ünnepel Debrecen. Az első adventi gyertyát a tervek szerint december 1-én, vasárnap egy 16 óra 45 perckor kezdődő és 18 óráig tartó program keretében gyújtják majd meg. Kezdésként énekes hagyományőrzők vonulnak át a régi Városházától a fához. 17 órakor a Kossuth téren Adventi gondolatok hangzanak el, majd ünnepi térjáték veszi kezdetét. Az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya Kulturális Egyesület és Utcaszínház, a Debreceni Népi Együttes, valamint a Lautitia kóruscsalád ad műsort, vendég Francesca Provvisionato énekművész, Gulyás Botond, illetve Erdős-Tóth Fruzsina.

Fénybe borul a város

A folytatásban Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fekete Károly református püspök mond adventi üzenetet és tart közös imádságot. Papp László Debrecen polgármestere is köszönti az egybegyűlteket, melyet az első gyertyagyújtás, illetve ezután a város ünnepi díszkivilágításának felkapcsolása követ.

OCs

 

Ezek is érdekelhetik