debreceni egyetem

2019.11.11. 11:23

HPV-történelem a Science Caféban

Elsősorban a nőket érintő betegségekről kaphatnak új ismereteket, érdekes információkat mindazok, akik ellátogatnak a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café soron következő, november 13-i előadására.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

A Science Café célja nem változott az indulása óta eltelt több mint hat év során: közérthető formában, a legkényesebb kérdésekről is nyíltan mutatja be a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket – olvasható a Debreceni Egyetem közleményében.

A női problémák intim témát jelentenek mind az orvostudomány, mind pedig az érintett betegek számára. Mindezek ellenére a betegségekről, azok tüneteiről beszélni kell, hiszen van, ami megelőzhető, az időben felfedezett gondok pedig orvosolhatók.

A Science Café következő rendezvényén „A méhnyakrák és a Human Papilloma vírus (HPV) története az őskortól a védőoltásig” címmel Kovács Ilona, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Patológiai Osztályának osztályvezető főorvosa tart előadást.

- A méhnyakrák az emberiséggel egyidős betegség. Az utóbbi évtizedekben a HPV kóroki szerepének tisztázást követően a betegség korai felismerésére és megelőzésére számos új vizsgálómódszer áll rendelkezésre, amely a hagyományos sejtvizsgálatot kiegészíti, bizonyos esetekben meg is előzi. A kutatási eredmények a beépülése a mindennapi gyakorlatba, jelentősen javítja a rákmegelőző állapot, illetve a betegség korai stádiumának felismerést – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Kovács Ilona főorvos.

Az előadás időpontja november 13., szerda 17 óra, helyszíne a Csapó utcai bevásárlóközpont könyvesboltja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában