debreceni egyetem

2019.11.22. 12:51

Elődöket köszöntöttek az egyetemen

Felkészültség, modern eljárás: a betegközpontúság nélkül kevés, a beteg az első.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori vezetőit, Lampé Lászlót kilencvenedik, Borsos Antalt pedig nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték kedden a DAB-székházban – írja az Unideb.hu. Az ünnepi ülésen egykori kollégák, tanítványok idézték fel a professzorok példamutató tevékenységét.

– Lampé László és Borsos Antal professzoroktól megtanultam azt, ami a mai orvosképzésnek is a sarkalatos pontja, hogy milyen tartással lépjünk be a kórterembe, hogyan forduljunk a beteghez, hogyan szólítsuk meg. A modern eljárások alkalmazása mellett az is fontos, a betegek egy magabiztos orvossal találkozzanak, aki meg tudja nyerni a bizalmukat, és képes elhitetni, hogy létezik gyógyulás. Lampé és Borsos professzorok olyan intézetet alakítottak ki és működtettek, amire ma is példaként tekinthetünk – hangsúlyozta köszöntőjében a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja.

Betegközpontúság

Mátyus László kitért rá, hogy a Figyelő hetilap elkészítette a magyar felsőoktatási intézmények legfrissebb rangsorát, amelyben orvos- és egészségtudomány területén az általánosorvos-képzésben a DE ÁOK az első, az összesített listán pedig a második helyet foglalja el. A dékán hozzátette: ez az eredmény az elődök érdeme is, akik példát nyújtottak. Mátyus László az ÁOK Kari Tanácsa nevében emléklapot adott át az ünnepelteknek, amelyben megköszönik a professzorok kimagasló oktató-, gyógyító- és nevelő munkáját és vezető tevékenységét. A köszönőlevelet Lampé László távollétében unokája, Lampé Rudolf vette át.

– Vezetésük alatt a debreceni szülészet és nőgyógyászat a szakma zászlóshajója volt Magyarországon és Európában, mégis a betegközpontúság volt az az eszme, amit képviseltek, és amit a mai napig emlegetnek velük kapcsolatban. Lehetünk szakmailag bármilyen felkészültek, ismerhetjük a legmodernebb eljárásokat, ez a betegközpontú szemlélet nélkül önmagában kevés, a beteg kell, hogy az első legyen. A klinika azon van, hogy ezt a szemléletet visszahozza a mindennapokba, amihez a két ünnepelt életútja, tevékenysége és jelleme mintaként szolgál – emelte ki ünnepi beszédében Lampé Rudolf, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika jelenlegi vezetője.

Szakmai tudás

Lampé és Borsos professzorok egykori pályatársai, tanítványai szakmai tudásuk mellett elismerően szóltak elhivatottságukról, korrektségükről, őszinteségükről és az elődök iránti tiszteletükről.

Lampé László 1973-tól 22 éven át vezette a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát, ez idő alatt az intézményt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kollaborációs Központjává avatták, és 1992-ben Európában elsőként kapott bababarát kitüntető címet.

Utódja, Borsos Antal, aki többek között új alapokra helyezte a hazai gyermek-nőgyógyászati gyakorlatot, és továbbfejlesztette a Vecchietti-féle hüvelyképző műtétet, 2005-ig töltötte be az igazgatói posztot.

HBN

Ezek is érdekelhetik