egyetemi hír

2019.11.26. 20:21

Debreceni vezetők a doktorképzés élén

Csernoch Lászlót, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettesét választotta a grémium elnökévé az Országos Doktori Tanács (ODT) november 22-i ülésén. Januártól a Doktoranduszok Országos Szövetségének is Debrecenhez kötődő elnöke lesz Molnár Dániel személyében – olvasható az egyetem közleményében.

Fotó: unideb.hu

Az ODT – amelynek 30 tagja az országban doktori képzést folytató felsőoktatási intézmények doktori tanácsainak elnökei – életében hatalmas változást hozott a most záruló elnöki ciklus, a korábban egyesületként működő testület a felsőoktatási törvény által létrehozott jogi személy lett. Tevékenysége így sokkal nagyobb súlyt képvisel a hazai felsőoktatásban. A tanács törvény által meghatározott feladata, hogy állást foglaljon a doktori képzéssel, fokozatadással kapcsolatos kérdésekben, meghatározza az úgynevezett komplex vizsga szervezésének elveit, illetve meghatározza az állami ösztöndíjas helyek intézmények közötti felosztásának elveit.

A szervezet az eddig végzett szakmai tevékenység elismerése mellett a folyamatos, magas szintű munka biztosítékát látta a hivatalban lévő elnök újrajelölésében. Csernoch Lászlót egyedüli jelöltként választotta újra a testület, 2014 óta ez már a harmadik ciklusa lesz.

- A doktori képzés a felsőoktatásban az oktatás legmagasabb szintje, így megtiszteltetés, hogy a doktori tanácsok elnökei megbíznak a munkámban, és az újraválasztással értékelik eddigi teljesítményemet – mondta az unideb.hu portálnak Csernoch László.

Az egyetem tudományos rektorhelyettese, az ODT elnöke az előtte álló feladatok közül kiemelte, hogy a 2019/2020. tanévben végeznek azok a PhD-hallgatók, akik elsőként folytattak 4 éves doktoranduszi tanulmányokat. A tapasztalatokat ki kell értékelni, szükség esetén további változásokat kell kezdeményezni. Az ODT teljes körű nyilvánosságot biztosít honlapján minden, a doktori fokozatszerzéshez kapcsolódó munkafolyamatról, hallgatókról, témavezetőkről, emellett a frissen kutatott témákról is lehet olvasni a doktori.hu oldalon, ahol a már megvédett doktori értekezések is megtalálhatók. Az ODT célja, hogy az adatbázis közhitelessé váljon, amelyet jogszabályban is rögzíteni kell. Csernoch László fontosnak tartja az egységes szemlélet kialakítását a habilitációval kapcsolatos teendők területén is.

Az Országos Doktori Tanács titkári teendőit továbbra is Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos igazgatója látja el, valamint januártól a Doktoranduszok Országos Szövetségének is Debrecenhez kötődő elnöke lesz Molnár Dániel személyében.

- Mindez jelzi azt a tudományosan is elismert magas szintű munkát, amit a Debreceni Egyetem végez az országban a legszélesebb tudományterületi spektrumban – tette hozzá Csernoch László. A Debreceni Egyetemen jelenleg 24 doktori iskola működik, amelyekben 1100 doktorandusz hallgató tanul, közöttük 266 a külföldi. A fokozatszerzések száma éves szinten megközelíti a 200-at.

Borítóképünkön balról Csernoch László, Varga Zsolt és Molnár Dániel látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában