József új esélyt kapott

2019.11.16. 18:19

Az időben felállított diagnózis mentette meg az életét

Kapitány József számára az nem volt reális kimenetel, hogy hererákban meghalhat.

Fotó: Kiss Dóra

A férfiegészség hónapjában a szűrések és az önvizsgálat fontossága, valamint a halálozási ráták mellett a gyógyulásról és a „hogyan tovább”-ról is érdemes beszélni. Kapitány Józsefnél ez év januárjában diagnosztizáltak hererákot, ma már tünetmentes. Betegségének, gyógyulásának történetét osztotta meg a Naplóval.

– Zuhanyzás közben azt vettem észre, hogy megnagyobbodott az egyik herém. Rákerestem interneten a tünetekre, ezután heresérvre gyanakodtam, emiatt mentem végül orvoshoz. Az urológián az ultrahangot követően közölték velem, hogy ez daganat, műtéti eljárással el fogják távolítani az egyik herémet. A vizsgálati rendszer magába szippantott, egymás után következett ultrahang, vérvétel, CT, röntgen. Nem volt időm gondolkodni, azon kaptam magam, hogy a kórházban fekszem, műteni fognak. Egy csütörtöki napon mentem el a vizsgálatra, következő hét pénteken már meg is operáltak – idézte fel az év elején történteket Józsi.

A betegség felvállalása

27 évesen szembesült azzal, hogy daganatos beteg, mégsem a haláltól félt, sokkal inkább attól, hogy esetleg nem lehet saját gyermeke.

– Először megijedtem, mert azt mondták, nem biztos, hogy lehet saját gyerekem, s mivel még nincs, ezért ez a lehetséges kimenetel volt a legnagyobb érvágás. Számomra az nem volt reális, hogy most meghalhatok – mondta el őszintén Józsi.

Januárban műtötték meg, azonban a CT-vizsgálat kimutatta, áttétet képzett a daganat, ezért kemoterápiára van szüksége. Február végén indult el az intenzív kezelés, és egészen áprilisig tartott. Ez idő alatt nem csak a testét, a lelkét is próbára tette a betegség.

– A műtétnek nem voltak külső jelei, így a betegség felvállalásában az okozott nehézséget, amikor a kemoterápia miatt kihullott a hajam. Annyiban szerencsém volt, hogy viszonylag sokáig hűvös volt, tudtam sapkát hordani. Amikor levettem a sapkát, furcsa volt, hogy megbámultak az emberek, hiszen volt egy külső jel, ami azt mutatta: beteg vagy, nem vagy egészséges. De megszoktam ezt is, és már nem zavart. A kezelés elég intenzív volt, így volt nagyobb bajom annál, mintsem azzal foglalkozzak, mit gondolnak az emberek – beszélt a kezelés alatt átéltekről az egykori beteg.

Volt segítség

A kezelés ideje alatt nem volt egyedül: családja, párja és szűk baráti köre végig mellette állt, támogatta őt, majd külső segítséget is talált magának.

– A Hajdú-bihari Napló egyik cikkében találtunk rá a Holnapom Egyesültre, felvettük velük a kapcsolatot. Az egyesület elnöke, Bánfi Ildikó rengeteg lehetőséget nyitott meg számomra, elkezdhettem járni egyéni pszichológiai konzultációra, dietetikushoz, főzőtanfolyamra, sőt Simonton-tréningen is részt vehettem a későbbiekben, ezek nagyon sokat segítettek.

Szerettem volna tényleges változást az életemben, éreztem, hogy a testem ezzel a betegséggel jelzett valamit, ezért éltem minden lehetőséggel, amit kaptam, hogy változtatni tudjak az életemen – osztotta meg Józsi, aki hat hónapnyi táppénz után már visszament dolgozni.

Azóta megnősült

A gyógyulással arányosan egyfajta szemléletváltás is bekövetkezett az életben.

– A pszichológus és a Simonton-tréning segítségével például a stresszes helyzeteket jobban tudom kezelni. Egyfajta tudatosságot építettem be az életembe, jobban odafigyelek a testem jeleire és az ingerekre, amik érnek. Változott az értékrendem, más célok és ambíciók lettek fontosak számomra. Kevesebbet dolgozom, jobban odafigyelek az énidőre, a pihenésre. Szokták mondani, hogy egy ilyen betegség esetében a párok vagy eltávolodnak, vagy közelebb kerülnek egymáshoz, a mi esetünkben az utóbbi lett, azóta össze is házasodtunk – tudtuk meg Józsitól, milyen változásokat hozott az életébe a gyógyulás, majd a férfitársaihoz is szólt: – Azt üzenem a férfiaknak, hogy végezzenek rendszeresen önvizsgálatot, menjenek el a koruknak megfelelő szűrővizsgálatokra, és tanulják meg, milyen az egészséges testük, hogy észrevegyék az esetleges elváltozásokat.

Fiatal férfiak betegsége

A hererák ritka daganatféleség: a férfiakban előforduló rákoknak alig egy százalékát képezi. Ugyanakkor a fiatal – 20-25 éves korosztályba tartozó – férfiakban az összes rákféleség közül a hererák a leggyakrabban előforduló daganattípus.

Mintegy 20 évvel ezelőtt még többnyire halálos betegség volt, ma viszont, ha kellő időben felismerik, szinte 100 százalékban gyógyítható.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában