száraz november

2019.11.12. 07:26

A nagy ivászatokat nem mindenki ússza meg ép bőrrel

Az egyetemisták körében tapasztalható elharapódzott italfogyasztás adódik az életkori sajátosságokból is.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Immár több éve, hogy hazánkban is megvetette a lábát a száraz november, amelyben a résztvevők vállalják, hogy 30 napon keresztül nem fogyasztanak alkoholt. Az elmúlt esztendőkben hazánkban is ezrek csatlakoztak a programhoz, melynek egyik legfőbb célja az önmegtartóztatás, illetve az, hogy a kihívást vállalók jobban megismerjék magukat, és az alkoholhoz fűződő viszonyukat.

A statisztikák szerint itthon 30 ezren halnak meg évente az itallal kapcsolatos betegség miatt, az alkoholisták száma pedig lassan milliósra duzzadhat. A felmérések alapján jelenleg a lakosság 80 százalék szociális ivó, míg tizede viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő. A száraz november elsősorban a szociális ivókat szólítja meg: azokat, akik hetente többször fogyasztanak alkoholt, vagy gyakran isznak meg esténként egy-két sört.

A férfiaknál hetente 21, míg a nőknél pedig 14 egység alkoholos ital elfogyasztása tolerálható – legalább két alkoholmentes nap közbeiktatása mellett. Az erősebbik nemnél nagyivónak tekinthető aki heti 50 egység szesznél fogyaszt többet, a hölgyeknél ez a határérték a harmincöt. Egy egységnek számít egy pohár sör (425 ml világos vagy 285 ml barna sör), egy pohár bor (100 ml fehér- vagy 60 ml vörösbor) és 3 cl égetett szeszes ital.

A legszabadabb évek veszélyei

– Az egyetemisták körében tapasztalható elharapódzott italfogyasztás adódik az életkori sajátosságokból is – árulta el a Hajdú-bihari Napló megkeresésére Garamvölgyi Orsolya klinikai szakpszichológus. – Az élménykeresés, pártalálás, barátságok kialakításának időszaka, a családi kötelékből kiszabadulva, de a munka és a megállapodás világába még nem becsekkolva talán ezek a legszabadabb évek az ember életében. A társas hatások meghatározóak, az a vonzó, amit a kortárs csoport szentesít, ami manapság fokozott nyomást jelent, hiszen a közösségi média felületein non-stop megmérettetésnek lehetnek kitéve a mai fiatalok. Kinyílt és felgyorsult a világ, tartani kell a ritmust a sokszor álságos Facebook és Instagram trendekkel, gyengül a késleltetés képessége, hozzászoknak ahhoz, hogy mindenre azonnali megoldást keressenek. Az online csatornákon intenzíven szembejön a dömping, hogyan mulat a választott közösség, vagy a preferált celeb, melyek a menő helyek, zenék, italok, kitermelve a készenlét érzését, nehogy kimaradjanak valamiből – mutatott rá.

A családi minta

Garamvölgyi Orsolya egy fontos részletre is felhívta a figyelmet, ugyanis a gond sokszor az alkohol és a használó személyiségének szerencsétlen találkozásából szövődik, emiatt rizikós a nagy ivászatokkal járó egyetemi élet, nem mindenkinek sikerül ép bőrrel meghaladnia ezt az időszakot. Fokozottan veszélyben vannak azok az egyének, akik szorongásra, depresszív tünetképződésre hajlamosak, őket az önérvényesítésben inkább a szélsőségek jellemzik, vagy már korán megmutatkozik ivási szokásaikban a kontrollért megtett erőfeszítések hiánya vagy eredménytelensége. A genetikai tényezők mellett, a családi mintakövetés, valamint a fokozott igénybevétellel járó stresszhelyzetek – például felelős munkakör, életciklusváltás, gyász – is szerepet játszanak az alkoholproblémák konzerválódásában. Az alkohol eufórizáló, megkönnyebbüléssel járó hatása kezdetben ösztönző élményekben részesíti a használót, amire a társas-társadalmi hatások is ráerősítenek, hiszen az „élet habos oldalát” ígéri, „jutalom a nap végén”, és a „világ is annyi, amennyit beletöltesz”.

– Prózaivá onnantól válik a történet, amikor növekszik a tolerancia, egyre több alkohol szükséges ugyanazon hatás eléréséhez – hangsúlyozta Garamvölgyi Orsolya. – Megjelennek a titkolt vagy ürügyekkel alátámasztott ivások (rágógumi, dugihelyek, hazudozás), a kudarcba fulladt ígéretek, a másnapos bűntudat, önmaga és kedvelt tevékenységeinek elhanyagolása, kialakulnak a beszerzés körüli rituálék. A megvonási tünetek – izzadás, kézremegés, hányinger, alvásproblémák, pánik – felbukkanásával pedig már nem azért iszik, hogy jól legyen, hanem ne érezze magát rosszul, amíg az ivás vágya a legmeghatározóbb szervező erővé növi ki magát a függő életében. Sajnos tipikus, hogy a szenvedélybeteg az egykor népszerű nagyivó szerepéből fokozatosan a társadalom marginalizálódott és megbélyegzett tagjává válik, jócskán lemaradva a kortársaitól. Különösen megterhelően érinti ez az alkoholfüggő nőket, akikre nemi szerepeikből adódóan a társadalom szigorúbb szemmel tekint, így ők aztán gyakrabban is választják a zugivást – ismertette a szakpszichológus.

Nem érzik problémának

Az alkoholizmus elterjedéséhez az is hozzájárult, hogy a többi tudatmódosító szerrel ellentétben a társadalmat egyfajta szentimentális hozzáállás jellemzi az italozással kapcsolatban, az emberek az italozókkal elnézőbbek, mint például a drogfogyasztókkal. A szenvedélybetegség, ahogy elnevezéséből is adódik betegség, krónikus lefolyású, a cukorbetegséghez, vagy a magas vérnyomás betegséghez hasonlóan. Nem gyógyítható, de a tünetmentes felépülés lehetséges, ami csak az absztinencia megvalósításával érhető el.

– Akinél kialakult a függőség, képtelen társasági szinten folytatni az ivást, hosszú évek józanságát követően sem. A betegség természetének legalattomosabb jellemzője, hogy a nyilvánvaló negatív következmények ellenére (fizikai leromlás, elmagányosodás) a betegek mégsem érzik úgy, hogy probléma lenne az ivásukkal, aminek egyik oka az eltorzult valóságészlelésben keresendő. A felépülés útja a pszichoterápiás szemléletű rehabilitációs kezelés, aminek választását gyakran mélypont élmény előzi meg, ezt sokszor már csak a család, vagy a munkahely elvesztésének kijózanító pofonja jelenti. Cél nem pusztán a nem ivás, hanem a gondolkodás és az érzelemszabályozás nehézségeinek megváltoztatása. A betegség ápolásában, vagyis a józanság fenntartásában az önsegítő anonim alkoholisták csoportjain való rendszeres részvétel tud segítséget nyújtani, aminek elemei az amerikai filmekből ismerősek lehetnek, a józan napok számolása támogatja a felépülés melletti elköteleződést. A gyűlések látogatása a tapasztalatok megosztása és a felmerülő problémákkal való szembenézés mellett, a szégyenérzet leküzdését és a társadalomba való visszailleszkedést is elősegíti. Megsínylik a hozzátartozók is, fájdalmas végignézniük szeretteik önpusztítását, ezért hol üldöző, hol megmentő hozzáállást felvéve próbálnak megbirkózni a problémával, gyakran leginkább ismétlődő forgatókönyveket teremtve. A száraz november hasznos kezdeményezés, az ártalomcsökkentés mellett a befolyásoló erővel bíró társas hatásokat veszi célba, közösséget épít. A kockázatos ivási szokásokkal bíró, de még nem alkoholista személyek a sóvárgás elviselésében és a kontrollérzet erősítésében nyerhetnek értékes tapasztalatot – nyilatkozta Garamvölgyi Orsolya.

Kiengedik a gőzt

A felmérésekből az is kiderült, a 19-26 évesek 30, az egyetemistáknak csupán 10 százaléka nem fogyaszt egyáltalán alkoholt. A száraz november őket is megszólítja, hiszen egy fiatal korban kialakult függőség hosszú évtizedekre meghatározhatja az életüket.

– Szerintem kevés olyan fiatal van, aki felnőtt korára nem próbálta már ki az alkoholt – válaszolta a Napló megkeresésére Pénzes János egyetemi hallgató. – Egy alkoholista napi szinten iszik, azért ennyire nem rossz a helyzet a felsőoktatásban tanulók között. A hallgatók egy része még szórakozás idején sem fogyaszt italt annak ellenére, hogy akad olyan társaság, ahol cikinek számít visszautasítani a kínálást. Azt látom, sokan inkább csak azért isznak alkoholt, hogy kissé elengedjék magukat az egyetemi bulikban, mert a felsőoktatási tanulmányok sokat kivesznek a fiatalokból. Mostanság a legmenőbb piáknak a whisky kóla, a vodka, a koktélok, valamint a kacsa (citromlé, vodka és málnaszörp) számít. A sör még mindig népszerű, de a bor és a kevertjei mintha kissé visszaszorultak volna. A bulikban nagyon drága az ital, egy este akár 5-10 ezer forintot is elvinne, így sokan inkább a boltokban veszik meg egy részét, és előtte ráhangolódásként fogyasztják el a koliban vagy az albérletben.

MSZ

Van segítség

Akik úgy érzik, segítségre szorulnak, feltétlenül forduljanak szakemberhez, Debrecenben a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban és több magánszakrendelésben is tudják fogadni az érintetteket. Akik az interneten tájékozódnának előbb a lehetőségeikről, számukra ajánlott a www.fuggovagyokmittegyek.hu, valamint a www.anonimalkoholistak.hu oldal felkeresése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában