részletek és látványtervek

2019.10.22. 17:04

Zöldebb belvárossal gazdagodik Debrecen

Az Új Főnix Terv Zöld város programjának keretében csaknem 18 ezer négyzetméteren újulnak meg a belvárosi közterületek.

Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Az Új Főnix Terv Zöld város programjában újabb területen, a belvárosban kezdődött el a parkok, játszóterek, sportpályák felújítása. A beruházás részleteiről Papp László polgármester számolt be kedden a Vármegyeháza és a Holló János utca kereszteződésénél.

– A belvárost érintő fejlesztési program keretében 18 ezer négyzetméternyi közterületet fogunk megújítani, ennek túlnyomó többsége zöldterület fejlesztést jelent, kisebb részben pedig az elöregedett aszfaltrétegek újraburkolását, vagy térkőre cserélését – tudatta Papp László.

A Vármegyeháza utca új aszfaltburkolatot kap, füvesítés, játszótér fejlesztés is része a beruházásnak, továbbá padokat, asztalokat helyeznek el.

– 2020 végére, 2021-re a Petőfi tértől a Déri térig sokkal zöldebb belvárossal lesz gazdagabb Debrecen – hangsúlyozta a polgármester.

A Zöld város programhoz 1 milliárd 775 millió forint uniós támogatást használnak fel, a közbeszerzési eljárások lezárása végén pedig kirajzolódik, a városnak milyen mértékű önerőt kell hozzátenni a fejlesztéshez.

– Az itt élők sokkal komfortosabb, biztonságosabb és szebb környezetben élhetik a hétköznapjaikat,s tölthetik el a szabadidejük a jövőben – mondta el Hetei József, a városrész önkormányzati képviselője a keddi sajtótájékoztatón.

Az Új Főnix Terv Zöld város programjában tizenegy városrészben korszerűsítik a parkokat, játszótereket, sportpályákat. A cél, hogy a köztereken tiszta és szép területeket hozzanak létre. Az összesen 6 milliárd forintos keretösszeggel indult program most egy újabb városrészbe, a belvárosba érkezett el – tudatta lapunkkal közleményében a debreceni önkormányzat.

A projekt keretében a Mester utca – Hunyadi utca – Rákóczi utca – Burgundia utca – Klaipeda utca – Sumen utca – Wesselényi utca – Petőfi tér – Erzsébet utca – Antall József utca /nyugati kiskörút/ – Tisza István utca /nyugati kiskörút/ által határolt területen valósulnak meg fejlesztések összesen 1. 775 milliárd forintos uniós támogatás mellett.

 

A belvárosi fejlesztés három részből áll:

  • a belvárosi zöldterületek korszerűsítése;
  • a Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítése;
  • a Sas utcai mélygarázs megépítése.
  • A belvárosi zöldterületek korszerűsítése keretében 18 akcióterületen indul el a munka 2019 októberében.

    Vármegyeháza utca – Holló János utca és környéke

    A Vármegyeháza utcán a házak közötti parkokban kitisztított, nyitott fás-cserjés, árnyas ligeteket alakítanak ki, 13 padot, 24 széket, 7 asztalt, hulladékgyűjtőket (kutyaürüléktárolót is), és kerékpártámaszt telepítenek. A járdát térkővel újítják meg, az útburkolat pedig új kopóréteget kap. Az útra merőleges parkolókat párhuzamossá alakítják, és újakat alakítanak ki, hogy összességében ne csökkenjen a megállóhelyek száma. A Holló János utcai volt játszótér helyét parkosítják, sétányt alakítanak ki, padokat és hulladékgyűjtőt helyeznek ki. A hátsó parkban a közlekedési célra használt területek burkolatát felújítják, a zöld felületet korszerűsítik.

    A Vármegyeháza utca látványtervei
    Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
    A Holló János utca látványterve
    Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

    Jászai Mari utca és környéke

    A cél egy használható, átlátható, minőségi zöldfelület létrehozása. Ehhez fontos lépésként a játszótér kibővítését, a növényállomány megújítását, a burkolatok javítását és utcabútorok kihelyezését tervezik. A játszótér területét északi irányban másfélszeresére növelik. Körülötte új kerítést építenek, bejárata előtt egy burkolt fogadótér kialakítását tervezik. A fogadótérről indulva a játszótér északi oldala mentén egy új sétány vezet majd a szomszédos lakóépület bejáratára szervezve. A meglévő és építendő játékok elrendezésével a játszótér két fő részre tagolódik, északi felén jellemzően a nagyobb, déli felén a kisebb korcsoportnak alkalmas játékokkal.

    A Jászai Mari utca látványterve
    Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

    Szent Anna utca környéke

    Jelenlegi kialakítása mellett bővítenék a Szent Anna utcai művészkert funkcióit egy közösségi célokat szolgáló kis park-tér együttes létrehozásával, amely alkalmas a szabadtéri művészeti események kiszolgálására. Ahhoz, hogy a tervezett művészkert megjelenése egységessé váljon, fontos a meglévő környezeti minőség javítása is. A program keretében egy kerti pihenő (pavilon) épül acél tartószerkezettel, amely a telek hossztengelyére merőlegesen helyezkedik el, elválasztva a parkolót és az épület bejáratát. A gépkocsi parkoló jelenlegi területét a tervek szerint 5+1 férőhelyesre bővítik, a meglévő bazalt zúzalékos burkolatot felújítják. A meglévő gyepfelület felújításán túl 3 lombos fa, valamint a kerítésre futó növények kerülnek telepítésre, összesen 210 darab. Kihelyezésre kerül 3 új pad, 1 hulladékgyűjtő és 2 kerékpártámasz. A Szent Anna utca és a Klaipeda utca csomópontjában a zöldfelület felújításaként a növényágyakat alacsony cserjékkel és talajtakarókkal ültetnék be. A terület meglévő fái megtartandók, fiatalításuk egyszeri gallyazással történik.

    Batthyány utca és a B24 Galéria

    A Batthyány utcán 3 nagy dézsás, lombos fa kerül elhelyezésre a sétálóutca északi végére, a már megszokott gyalogos és gépjármű forgalmi rend figyelembevételével. A B24 Galériában az elsődleges cél, hogy a külső terület a galéria kiállításainak, tematikus programjainak használható és egységes, modern arculatú helyszíneként szolgáljon. A feltárás kis mértékben megváltozik, megszűnik a gépkocsiforgalom az északi telekhatárnál. A belső udvar eddig jellegtelen és parkolóként használt keleti, magasabban fekvő része pihenőkertté válik. Itt megtarthatók a szabadtéri kiállítások, vetítések és kisebb koncertek, vagy épp performanszok. A szintkülönbség miatt lépcsőt alakítanak ki, mely a tér rendszeréhez illeszkedő tereplépcsőként valósul meg. A belső udvar Batthyány utcához kapcsolódó része továbbra is gyülekező helyként szolgál, a kiállítás megnyitók helye, melynek meghatározó dísze marad a tér közepén álló vadgesztenyefa. Ezenkívül továbbra is biztosítania kell az átközlekedést mind a gyalogos mind a gépkocsiforgalom részére a szolgáltató egységek miatt. Az udvar öreg vadgesztenye fája köré egyedi gyártású látszóbeton ülőtámfal kerül. A terület meglévő fái megtartandók. A galéria homlokzata elé és az egyedi ülőtámfallal körülvett öreg vadgesztenye alá alacsony cserjeültetés kerül, a felső kertet megtámasztó felújítandó támfal mögé sövénysávot terveznek. Az udvar további zöldfelületein gyepszőnyeget alakítanak ki. A tervezett növényállományt díszértékkel rendelkező honos fajokból, vagy azok nemesített változataiból választották.

    Déri tér és környéke

    A Déri téren a gépkocsiforgalom átszervezésével, csökkentésével új terület válik szabaddá a gyalogosok számára, mely városi léptékű, könnyen determinálható kapcsolatot teremt a postaátjáró és a Baltazár Dezső tér között. A Zenepavilon épülete látványban és megközelíthetőségében is kiemelt helyzetbe kerül, egy egységbe kapcsolódva a múzeummal. A Déri tér észak-déli irányú utcáin azok aszfalt burkolatának kiselemes térkőre cseréjével és a parkolás megszüntetésével, a szegélyvonalak megtartásával egy korlátozott gépjármű forgalommal közös gyalogos sétány alakul. A Perényi utca – Déri tér kereszteződésében burkolt teresedés alakul ki, ahol lassított áthajtással a Perényi utca forgalmi rendje a Déri térhez hasonlóan megmarad. A parkot övező sövényeket „letükrözve” új sövénysorokat terveznek a kiterjesztett gyalogosforgalmi út mentén 828 darab cserje elültetésével, továbbá 886 négyzetméternyi felületet gyepesítenek. Az új tervezett zöldfelületek öntözése a meglévő rendszerhez kapcsolódva kerül kialakításra. A terület kap új hulladékgyűjtőt, kutyaürülék tárolót, valamint egy szelektív hulladékgyűjtőt is. A Posta átjáróban a gyalogos járdát kiselemes térkőre cserélik. A járdát követő zöldsáv cserjékkel, alacsony talajtakarókkal kerül beültetésre. A Múzeum utcán a tervezési programmal összhangban a meglévő zöldfelület gazdagítása a cél.

    Kálvin tér

    A Kálvin téren elsődleges szempont volt a gyalogos közlekedés rendezése, az intenzív gyalogos forgalom kiszolgálása a nagy forgalmú közlekedő terek bővítésével, a parkolósávtól vezető áttaposások megszüntetése járdalapok fektetésével. A bejárati lépcső mellett új kerékpártárolók kerülnek kihelyezésre. A Polgármesteri Hivatal előtti kiszélesedő tér központjában egy leülésre alkalmas fadekk burkolatú pihenőtér készül, amely a városháza fogadóterévé és találkozási ponttá is válhat egyben.

    A Kálvin tér látványterve
    Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

    Ezeken túl zöld felületeket hoznak létre a Hunyadi utca – Rákóczi utca találkozásánál, a Kossuth téren, a Piac utcán, a Vörösmarty utcán és a kiskörúton.

    A kivitelező elkezdte a munkát, amelynek befejezésére 6 hónapja van. A beruházás 17640 négyzetmétert érint, költsége 429,5 millió forint – tudtuk meg Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatától.

    Borítókép: A Déri tér látványterve

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában