adománygyűjtés

2019.10.29. 15:02

Töltik a szeretetdobozokat Debrecenben

Tartós élelmiszereket, pipere és tisztálkodószereket gyűjtenek a reformátusok.

Fotó: Matey István

Elindította adventi adománygyűjtő akcióját a rászorulók megsegítésére a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány. Simon Annamária, a szervezet illetékese elmondta: a segíteni kívánókat arra kérik, hogy elsősorban tartós élelmiszereket, például száraztésztát, rizst, lisztet, konzerveket, sót, cukrot, lencsét, étolajat ajánljanak fel. Szintén igény mutatkozik tisztító- és tisztálkodószerekre, például mosószerre, szappanra, fogkrémre.

 

Az adományokat úgynevezett szeretetdobozokba kell pakolni, melyekhez a szervezet országszerte elérhető irodáiban, a református gyülekezeteknél és a református intézményekben lehet hozzájutni. (A helyszínek a szeretetszolgálat honlapján megtalálhatók.) A környezetbarát papír tárolókat maximum 20 kilóig lehet terhelni. Az adományokat december 14-ig várják, azt követően megkezdik a szétosztást.

Az adakozás hagyománya

A gyűjtés elindulásáról szóló debreceni sajtótájékoztatón dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arra emlékeztetett: az adományozás kultúrája egészen az apostolok, az óegyház koráig nyúlik vissza. Szegénygondozás a középkorban is létezett, melyet a reformáció rendszerré formált, például ispotályok (kórházak), szegényházak működtek. Debrecenben a mai Nagyállomás közelében, az Ispotály utcán volt ilyen. – Az adventi időszak különösen ráirányítja a figyelmünket az adakozásra, mert a karácsonyi ünnepkör arról szól, hogy Isten az ő egyszülött fiát nekünk ajándékozta azért, hogy megváltást hozzon – jelentette ki.

– A lelki boldogság túl van a fizikai boldogságon. Ha valaki azt érzi, hogy szeretetet kapott, az élete is boldogabb lesz. Most cselekednem kell, igyekszem én is segíteni – fogalmazott a sajtótájékoztatón Dánielfy Gergő énekes, előadóművész.

Szerteágazó tevékenység

Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke arról számolt be, hogy nemcsak adományokat gyűjtenek. Az év többi részében például különböző programokat szerveznek, szegényebb falvakban, kisvárosokban igyekeznek munkát adni, mentorálják a rászorulókat. A Nyilas Misi Ösztöndíj Program keretében tehetséges fiatalokat támogatnak. A Nyilas Misi cipősdoboz-programjuk keretében arra kérik a családokat, hogy cipős dobozokba olyan tárgyakat tegyenek amik még jó állapotban vannak, és azok örömet okoznának egy karácsonykor nélkülöző gyereknek.

A szeretetdoboz-kezdeményezés jóvoltából tavaly 115 tonna élelmiszer adomány gyűlt össze

- derült ki a tájékoztatón.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában