teljesítik a lakosság kérését

2019.10.04. 19:59

Tehermentesítik a Határ utat

Jövőre elindul Debrecen egyik legforgalmasabb útjának, a Kishegyesi útnak a felújítása.

Fotó: Kiss Annamarie

Csaknem 60 aláírással ellátott levéllel fordultak szerkesztőségünkhöz és a Debreceni Polgármesteri Hivatalhoz, a cívisváros Határ úti részén lakók. Azt kifogásolták, hogy az ottani ipari park felfutása következtében, – elsősorban a Kishegyesi út és a Lóskúti utca közötti részen – jelentősen megnőtt a teherforgalom a Határ úton.

Remegő falak között

A levél szerzői közül ketten telefonon is megkerestek minket és elmondták: a sok nehéz árút szállító kamion, kisebb nagyobb teherautó mellett több mint 100 autóbusz indul hajnalban, illetve érkezik éjszaka a Határ úti ipari parkban található telepről, telepre. Főleg reggel 2-3 percenként követik egymást az ottani betonüzemet elhagyó sok tonnás betonszállító járművek. Egy földmunkákkal és betondarálással foglalkozó cég is működik a területen, amely gyakran visz oda törmeléket, amely száraz időben még porzik is. Az úttól alig 5 méterre eső házak a nagy forgalom miatt remegnek, repedeznek, még csukott ablaknál is behallatszik a zaj, így nehéz pihenni – panaszkodtak.

Fotó: Kiss Annamarie

Növekvő terhelés mellett

Hangsúlyozták, az eredetileg 40 hektárosra tervezett ipari park mérete menet közben a többszörösére nőtt, de úthálózat-fejlesztés nem történt. A burkolatot nem ilyen terhelésre tervezték. Szerintük tehermentesítő út olyan ipari parkoknál is épült már, ahol belátható közelségben nincs lakóövezet és még csak egyetlen gyár működik. Például a Domokos Márton út a Vezér utca tehermentesítésére épül, ahol szinte nem is mérhető a teherforgalom az ittenihez képest. Azt is kifogásolták a levélírók, hogy ha kisebb a forgalom, az autók, teherautók, kamionok száguldanak a Határ úton, soha be nem tartva a sebességhatárt, amikor pedig a munkának vége, több tízméteres kocsisor kipufogó gázát szívják – tették hozzá.

Úgy vélték, a megoldás egy tehermentesítő út megépítése lenne, mely a Kishegyesi út az autópályához közel eső részéből kiindulva biztosíthatná a Határ úti ipari park elérését.

Megépül a tehermentesítő

A Határ úti ipari park belső, nyugati részén pénteken felavatták a Bürkle nevű német gépgyártó cég új üzemét. Az ünnepségen Herdon István, a területet működtető, fejlesztő Xanga csoport elnök-vezérigazgatója bejelentette: újabb 30 hektárral növelik az ipari parkot. Ugyanakkor a jobb megközelítés érdekében a Xanga beruházásában egy új bejáró út is épül a Kishegyesi út felől, mely a Bürklénél csatlakozik majd bele egy meglévő ipari parki útba. A beruházás a jövő év végére készül el. Az új úton keresztül sokkal könnyebben lesz elérhető az autópálya, így jelentősen csökkenhet a teherforgalom a Határ úton.

Fotó: Kiss Annamarie

A Kishegyesi is megújul

Papp László, Debrecen polgármestere kérdésünkre azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a Kishegyesi út felújítását is tervezik. A több ütemben megvalósuló beruházás várhatóan jövőre kezdődik. A munkák során nemcsak a tönkrement burkolatot újítják fel, hanem több helyen új jelzőlámpákat telepítenek. Kerékpárút is épül a Kishegyesi úton, mely a Derék utcától fog elindulni és a Határ úti ipari parknál lesz a végpontja. Az ehhez szükséges kisajátítási eljárások döntő része már lezajlott – ismertette a polgármester.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában