halottak napja

2019.10.26. 11:32

Nagy tömegre számítanak a temetőkben

Idén is nagyon sokan kelnek útra már október végén, még a kellemes őszi időjárást kihasználva, hogy meglátogassák elhunyt szeretteik, hozzátartozóik sírját, és virággal, koszorúval, mécsessel emlékezzenek rájuk.

Fotó: Matey István, archívum

  • Sokan választják a tömegközlekedést, így a vonatokon és az autóbuszokon is nagyobb tömeg van ilyenkor az átlagosnál, annak ellenére, hogy a közlekedési társaságok készülnek a nagy rohamra.
  • A DKV sűrített menetrend szerint több autóbusz- és trolibuszjáratot indít, hogy a megemelkedő utaslétszámot ki tudják szolgálni. Az évről évre kialakuló helyzetre már a rendőrök is figyelmeztetik az autósokat, s azt kérik tőlük: a Köztemető területén történő közlekedésre a KRESZ vonatkozik, így legyenek körültekintőek, s figyeljenek, hogy járdák hiányában a gyalogosforgalom elsőbbséget élvez.
  • A Debreceni Köztemetőbe gépjárművel kizárólag az 1. számú kapun lehet behajtani, melynek megközelítése a Kassai út – Hadházi út csomópont felől lehetséges. Fontos változás, hogy a Köztemetőből október 26-tól november 4-ig nemcsak az 1. számú, hanem a 3. számú kapun át is ki lehet hajtani a Benczúr Gyula utca irányába. A Debreceni Rend­őrkapitányság hivatalos tájékoztatásában az is szerepel, hogy „Megállni tilos!” és „Várakozni tilos!” táblákat helyeznek ki. Kérik, hogy ezekre fokozott figyelmet fordítsanak a gépjárművel közlekedők, mivel a szabálytalanul leállított kocsikat az üzembentartó költségére elszállítják.
  • Az elmúlt években mindenszentekkor és halottak napján jelentősen megnőtt a városba látogatók száma, s ilyenkor többen keresik fel a debreceni köztemetőkben nyugvó hozzátartozóik sírját. A megnövekedett látogatói forgalom okán az önkormányzat a behajtási díj megfizetése mellett engedélyezi a gépkocsival történő behajtást a debreceni köztemetők területére szombaton és vasárnap, továbbá a temető elhagyására a hármas kaput is lehet majd használni, ami jelentősen gyorsítja a gépjárművek haladását. Autóval kizárólag az 1-es kapun lehetséges majd behajtani, viszont november elsején tilos lesz a forgalom a köztemetők területén.

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tavalyi adatai szerint több mint 20 millió szál krizantém kerül a temetőkbe ezekben a napokban, októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el ezen időszakban a kereskedők. A legnagyobb kereslet a nagy virágú krizantémfajták iránt van, 70 százalékban ezt vásárolják, de a teniszlabda nagyságú, közép-nagy virágúak iránt is folyamatosan nő az igény. Becslések szerint a nagy virágúakból 12-13 millió, a közepes-nagy virágúból csaknem kétmillió szál fogy. Mindezek mellett választhatók cserepes és csokros fajták, utóbbi egész évben kelendő.

    Divat lett a művirág

    A virágpiacon is megteltek a standok a temetői virágokkal, mécsesekkel, valamint koszorúkkal. Azonban az egyik eladó hangsúlyozta: idén nem feltétlen az élő virág a legkelendőbb. – Sokan keresik, sőt kedvelik a művirággal és tobozzal dekorált koszorúkat, mivel az tovább tart, s a hidegebb nappalokat, valamint éjszakai fagyokat is kibírja. A művirágot is viszik, de legtöbben természetesen a nagy fejű krizantémokat keresik, viszont azt is inkább halottak napját megelőzően vagy aznap, nehogy sérüljön addig a virág – tudtuk meg a neve elhallgatását kérő hölgy­től, akinél a gyönyörű sárgában és fehérben pompázó krizantém szálja 300 forintnál kezdődik, míg a cserepes apró levelű kegyeletvirág narancssárga, fehér vagy vörös színben 500-600 forint körüli áron mozog.

    Fotó: Molnár Péter

    Nagy divatja lett az elemes mécsesnek

    Emma néni a mécsesek körül keresgélt, s a Naplónak elmondta, csak a gyertyákat veszi meg hamarabb. – Az a tapasztalatom, hogy minimum egy héttel mindenszentek előtt olcsóbbak az üvegmécsesek is, ilyenkor maximum 500 forintért megkapom őket, még a nagy­áruházakban is, viszont a temetőnél nem szoktam hasonlókat vásárolni, hiszen majdnem a duplájáért árulják az ünnepkor a helyszínen – számolt be gyakorlatáról az idős hölgy. Hozzátette, természetesen az ár függ attól, milyen hosszú a mécses égési ideje.

    A pultok között sétálva s a hipermarketekben is már nagy divatja lett az elemes mécsesnek – amely a leírás alapján csaknem 700 óráig bírja –, a díszes, szentképes temetői mécsesek ára pedig nem haladja meg a 200 forintot. Természetesen a költségek a nagyságtól, a mintától és az anyagtól függenek, hiszen kétezer forintért is vásárolhatunk üvegmécsest.

    A debreceni köztemetők az ünnepkor reggel hét órától este nyolcig tartanak nyitva.

    ND

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában