már készen vannak a tervek

2019.10.29. 16:41

Máriapócsi stílusú fatemplomot építhetnek Józsán

A szent hely a Felsőjózsai utcán, a ruszin közösségi ház mellett valósulhat meg.

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Ruszin fatemplom épülhet Debrecenben. A megvalósítást a kormány is támogatja – jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Gyimesbükkről érkező

A közelmúltban a Borsod–Abaúj–Zemplén megyei Sajópálfala görögkatolikus templomában a ruszin nemzetiség búcsúja alkalmából megtartott szent liturgia után. H. Varga Eszter, a Hajdúdorogi Főegyházmegye sajtóreferense arról tájékoztatta lapunkat, hogy a templom Debrecen felsőjózsai városrészében, a Felsőjózsai utcán azon a telken valósulhat meg, amelyet a debreceni önkormányzat ajánlott fel a közösségnek. Ezen a területen már áprilisban elkészült (szintén fából) a görögkatolikus ruszin közösségi ház. Ahogy arról akkor beszámoltunk, azt a beruházást a kormány 39 millió forinttal segítette.

– Egy hiteles ruszin stílusú, történelmi örökséget hordozó fatemplomot szeretnénk itt felépíteni – közölte az avatón Kocsis Fülöp metropolita atya. Az alapvetően Gyimesbükkről (Romániából) érkező építmény tervei már elkészültek, mely alapján a máriapócsi fatemplomhoz lesz hasonló.

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Keleti katolikus

A józsai városrészben görögkatolikus liturgiát jelenleg a Rózsavölgy utcai római katolikus templomban celebrál a Debrecenből kijáró pap.

A Kárpát-medence északkeleti térségének templomai között jelentős számban találhatók fából épültek, melyek túlnyomó többségükben keleti rítusú, katolikus, pravoszláv, ortodox szertartásokat végeznek.

OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában