debrecenből budapestre

2019.10.21. 10:46

Katonai váltófutással a hősök emlékéért

A három napos futással a Magyar Köztársaság kikiáltásának 30. évfordulójára emlékeznek.

Fotó: Kovács Zsolt

Október 21–én reggel elstartolt Debrecenből a „Szabadság Napja Emlékfutás” elnevezésű programsorozat. A katonai váltó a Kossuth térről indulva három nap alatt közel 289 kilométernyi táv megtétele után október 23-án délben érkezik meg Budapestre a Honvédelmi Minisztérium elé. A program által hivatásos, szerződéses katonai növendékek, önkéntes katonák közös összefogásuk jeleként tisztelegnek a Magyar Köztársaság harmincadik évfordulója kapcsán.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a helyszínen elmondta, a program méltón emlékezik meg azokról a hősökről, akik hazaszeretetüket megőrizve, a kommunizmus dacára odaálltak a szabadság mellé, a demokráciáért. – Harminc évvel a köztársaság kikiáltása után is fontos kijelenteni, hogy mi egy együttműködő közösség, egy egység vagyunk. Nem lehet ellentét vidék és Budapest között. Az emlékfutás kapcsán jelképesen úgy is fogalmazhatnánk, hogy a vidék elindul, és Budapestre viszi a szabadság, az együttműködés lángját – tette hozzá.

Nagy Zoltán alezredes a 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka a Naplónak elmondta, egy-egy katonafutó 5-10 kilométeres távot tesz meg, így a három nap során fejenként mintegy 30-50 kilométert fognak teljesíteni.

A „Szabadság Napja Emlékfutás” többek között a Debreceni Honvéd Sport- és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztálya támogatásával valósul meg. Pusztai Imre, a szakosztály vezetője elmondta, az esemény egyben katonai toborzó is. A váltófutás megszervezésével közelebb szeretnék hozni a fiatalokat a honvédelem ügyéhez, megismertetni a katonai pálya szépségeit, valamint elérhetőbbé tenni a honvédséghez történő csatlakozás vágyát.

Az emlékfutáshoz helyi iskolások, civil szervezetek képviselők is csatlakoztak, hogy a katonákkal közösen hajtsanak fejet a forradalom hősei előtt. A futók a Piac utcát, a Miklós utcát és a Szoboszlói utat érintve hagyták el a várost.

LB

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában