önkormányzati választások

2019.10.18. 18:01

Frissen megválasztott hajdú-bihari polgármesterekkel beszélgettünk

Mind a négyen újonnan megválasztott polgármesterek, de egyikőjük számára sem ismeretlen a közigazgatás, a közszolgálat, hiszen eddigi tevékenységük, munkájuk is erről szólt.

Fotó: Kovács Péter

Mind a négyen újonnan megválasztott polgármesterek, de egyikőjük számára sem ismeretlen a közigazgatás, a közszolgálat, hiszen eddigi tevékenységük, munkájuk is erről szólt. Biharkeresztesen Dani Béla Pétert, Derecskén Bordán Szabolcsot, Nádudvaron Maczik Erikát, Tégláson Szabó Csabát „emelték” a polgármesteri székbe a választók a vasárnapi voksoláson. Mindannyiójukban közös még, hogy olyan városokban nyerték el a választáson résztvevő lakosok többségének bizalmát, ahol a korábbi polgármester már nem indult.

Az első feladatok között említették a már elkezdett településfejlesztési beruházások mielőbbi befejezését. Utána pedig – a képviselő-testülettel közösen – azon dolgoznak, hogy a helybelieknek otthonosabb, a gazdaság résztvevői számára pedig még inkább vonzóbb legyen a településük. Mindezen egy kifejezetten kedvező összetételű képviselő-testülettel munkálkodhatnak – mondták

Újak, de nem ismeretlen számukra a terep

Fotó: Dani Béla

– Lényegében az előző két választási ciklus képviselő-testületi tagjaival dolgozhatok együtt a következő öt évben, hiszen a hét tagú testületből öten már kilenc éve képviselők, egy személy korábban szintén Biharkeresztesen volt képviselő-testületi tag. Így csak egy ember új közöttünk – válaszolta Dani Béla Péter, Biharkeresztes polgármestere kérdésünkre, majd a teendőkkel folytatta: – A mikrotérségi vezető szerepkör megtartása mellett erősítjük Biharkeresztes gazdaságát, a pályázati lehetőségeket folyamatosan ki akarjuk használni, el kell végeznünk a középületek állagmegóvását, korszerűsítését. Folytatjuk a térfigyelő kamerarendszer kiépítését. Újragondoljuk a Városfejlesztési Nonprofit Kft. feladatait, javítjuk a működési feltételeit. Ugyancsak javítjuk az egészségügyi ellátórendszer működését, egészségmegőrző kampányokat támogatunk, és egy gyermekorvost szeretnénk foglalkoztatni. Az oktatási intézményeinkkel kiegyensúlyozott, új együttműködési formát alakítunk ki. Zöldebb, parkosítottabb, sportbarát, a fiatalok számára is nyitott várost szeretnénk. Erősítjük a testvértelepülési kapcsolatokat. A helyi termékeknek piacot keresünk.

Kihasználni a sztráda lehetőségeit

Fotó: Bordán Szabolcs

Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere elmondta, hogy a korösszetétel alapján a testület vegyes, sok szakterület képviselteti magát, majd a feladatokra tért rá. – A mi településünket is érintette az elmúlt időszakban történt építőipari beruházások árnövekedése, mivel számos pályázat van, ami átnyúlik a két cikluson. A megnövekedett önerők ellenére is egy stabil, elfogadható alapokkal rendelkező önkormányzatot veszünk át – folytatta, hozzátéve, hogy első intézkedései egyike gratulálni a Derecskéhez közeli települések vezetőinek, és biztosítja őket a további együttműködésről.

– A gazdaságfejlesztésben bővíteni kell az ipari parkunkat, az autópálya közelségét maximálisan ki kell használnunk, vállalkozás ösztönző programok indítunk. A termálvíz gazdasági alapon történő hasznosítását el kell kezdenünk. A népességszám növekedése miatt támogatjuk a fiatalok helyben maradását. Új bölcsődét szeretnénk építeni. Életminőséget segítő sportolási és szórakozási lehetőségek bővítésével akarjuk vonzóbbá tenni a településünket. A komfortérzetünk javításához nélkülözhetetlen a szórakoztató sportcentrum, a rendezvényház, a kertmozi is. Viszont minden döntésünk előkészítésénél, amely a költségvetésünket érinti, megfontolt pénzügyi döntésekre törekszünk. Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal, lakosságbarát-szolgáltató jellegét erősítjük.

Térképre tenni Nádudvart

Fotó: Maczik Erika

– Jó képviselő-testület állt össze, amelyben minden korosztály és több szakterület is képviselteti magát; a három régi tag révén a folytonosság is megvan – kezdte válaszát Maczik Erika, Nádudvar polgármestere. – Fontos, hogy mielőbb befejezzük az elkezdett beruházásokat: a „Magyar szürkék útja” turisztikai programot, a zöld város és a szociális rehabilitációs projekteket. A jövőben szorosabbra fűznénk kapcsolatainkat a szomszédos településekkel, köztük Hajdúszoboszlóval, a megyei önkormányzattal és Debrecennel. Ez utóbbival azért is, mert jelenleg Debrecen a fókuszpontja a hazai gazdaságfejlesztésnek, és ebbe a befektetési környezetbe Nádudvart is szeretnénk bekapcsolni. Pótolnunk kell az infrastrukturális hiányosságokat. Zöldfelületeinket úgy szeretnénk növelni, hogy abban a klímaváltozás hatását is bekalkuláljuk. A tájba illeszkedő növényfajtákat preferálunk. Az értékeinkre, a mezőgazdasági múltunkra, a hagyományainkra fókuszáló helyi identitást pedig erősíteni szeretnénk. Egy gazdaságilag erős, az ország másik végéből is jól látható várossá szeretnénk fejleszteni Nádudvart.

Még erősebb gazdaságot

Szabó Csaba
Fotó: Fejes Márton

– Téglás 1991-es önállóvá válása óta most először nem független, hanem kormánypárti polgármestert választott a város lakossága. Ezt ki kell használnunk Téglás fejlődése érdekében – jelentette ki Szabó Csaba, Téglás új polgármestere, hozzátéve, hogy a képviselő-testület munkájára nem nyomhatja rá a bélyegét a pártpolitika, hiszen mindannyiuk közös célja a város fejlődése, ezen fognak dolgozni. – Téglás erős gazdaságú város, az elmúlt években sok beruházás elkezdődött, köztük vannak választási cikluson áthúzódók is, azokat be kell fejezni – folytatta az előttük álló feladatokkal. – Több utat le kell aszfaltoznunk, javítanunk kell a közvilágításon, és mindenek előtt a temetőt rendbe és biztonságosabbá kell tennünk már most, a halottak napjára. November 1-jére kész lesz a térfigyelő kamerarendszer. Járási szinten egy tanuszodát lehetne építeni, aminek ideális helyszíne lehet Téglás. Továbbá sportcsarnokot is építenénk. A Hajdú cégcsoporttal együttműködve tovább erősítenénk a város gazdaságát, szeretnénk rácsatlakozni a BMW adta lehetőségekre. Fontos feladat még, hogy a belváros közlekedésének biztonsága érdekében a központban lévő útkereszteződést átalakítsuk.

Kovács Zsolt

Pedagógus és mérnökök a polgármesterek

Dani Béla Péter, Biharkeresztes polgármestere október 21-éig fizetés nélküli szabadságra megy polgármestersége időtartamára. A tanítói, középiskolai magyar tanári, valamint tehetségfejlesztő diplomával rendelkező szakember korábban iskolaigazgató volt, most az iskolaigazgató-helyettesi állásából ül át a városvezetői székbe.

Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere korábban a közigazgatásban dolgozott. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály informatikai osztályán dolgozott, helyileg a Derecskei Járási Hivatalban, ahol informatikai feladatokat látott el. 2014-2019. között Derecske Város települési képviselője volt. Mindezek előtt a derecskei polgármesteri hivatalban dolgozott, ahol szintén informatikai feladatokat látott el.

Maczik Erika, Nádudvar polgármestere területfejlesztési szakember. Korábban a regionális fejlesztési ügynökségnél, majd a megyei önkormányzatnál tevékenykedett; stratégiai tervezéssel, illetve európai uniós projektekkel foglalkozott. Mivel a köztisztviselői státusszal összeférhetetlen a polgármesterség, munkaviszonyát megszüntette.

Szabó Csaba, Téglás polgármestere ugyan az utóbbi egy évben vállalkozóként tevékenykedett, de 1993-tól kezdve a köz szolgálatában áll. Volt okmányiroda vezető, majd anyakönyvvezető, később hagyatéki ügyek intézésével is foglalkozott. Segített a járási szupetgyorsinternet-hálózat kiépítésében. Informatikus mérnöki diplomája van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában