olvasói levél

2019.10.25. 19:18

Fiatalok! Szerintetek jól van ez így?!

Október 22-én este az egyik kereskedelmi csatornán a következő riportot lehetett látni: Budapesten az utcán találomra megszólítottak fiatal, 18 év körüli lányokat és fiúkat, s 1956. október 23-ról kérdezgették őket. Elszomorító és döbbenetes volt látni, hogy semmit nem tudtak hazánknak erről a jelentős történelmi eseményéről!

Az egyik fiatal az 1848-as 12 pontot említette, a másik a Habsburgok elleni harcot. Káosz a fejekben! Azt sem tudták, hogy ki volt 1956 nyaráig a magyarországi kegyetlen diktatúra rettegett és dicsőített vezére, Rákosi Mátyás. „Természetesen” azt sem tudja nagyon sok mai fiatal, hogy miért tört ki a forradalom, hogy miért lázadt fel a magyar nép? Nos, az ÁVH-s terror, a koncepciós perek, a kivégzések, az internáló táborok, a vagyonelkobzások („államosítások”), az erőszakos téeszesítés, a súlyos adóbeszolgáltatások („padláslesöprés”) ellen, vagyis a szovjet megszállásra támaszkodó, elviselhetetlen elnyomás végleges megszüntetéséért!

Pedig többoldalnyi szöveget írnak erről a történelemtankönyvek képekkel illusztrálva, ennek ellenére az emelt szinten érettségizett lány mégsem tudott válaszolni a riporter kérdésére. De nem csak ő, más fiatalok sem tudták, hogy ki volt a Szovjetunió akkori vezetője, aki az itt lévő szovjet csapatok megerősítésére még 20 hadosztályt (több ezer tankot) küldött a szabadságharcunk vérbe fojtására. Nyikita Szergejevics Hruscsovnak hívták a szocialista tábor eme „bölcs” vezérét. 1849-ben és 1956-ban (november 4. és 11. között) másodszor is leverték a túlerőben lévő oroszok a magyar nép szabadságharcát, mégis a Szovjetunió az, amely eltűnt a világ térképéről!

Az is jó lenne, ha tudnák a fiatalok, hogy több száz magyar embert akasztottak fel az 1960-as évek elejéig, mert részt vettek az „ellenforradalom”-ban. Több mint 200 ezer honfitársunk pedig külföldre menekült az üldöztetés elől, és szétszóródtak a nagyvilágban Kanadától Új-Zélandig!

Hogyan lehetséges az, hogy a rendszerváltás óta, 30 éve mindig megünnepeljük október 23-át, megemlékezünk a hősökről (Andy Vajna még mozifilmet is készített a forradalmárokról), a média beszámol az akkori eseményekről, nagyon sok fiatalnak mégsem jut el a tudatáig – ha már az iskolában nem tanulta meg és a felmenői sem meséltek neki erről –, hogy mi is történt hazánkban 1956 őszén? Állandóan csak az okostelefont lapozzák és hallgatják úton-útfélen, otthon pedig órákig interneteznek, mégsem ismerik hazánk történelmének ezt a fontos korszakát! Hol van itt a hazafias érzés? A nagybetűs PESTI SRÁCOK közül sokan az életüket adták Magyarország szabadságáért és függetlenségéért! A maiak többsége azt a fáradságot nem veszi, hogy megjegyezzen néhány történelmi eseményt? (A Kossuth rádióban most, október 23-án reggel a riportban 12-ből 10 fiatal mukkanni sem tudott 1956-ról!)

Kedves Fiatalok! Nyitott szemmel, füllel és lélekkel érdemes az életben járni-kelni, mert egyébként csak a telefonotok lesz okos!

Magi Zsolt László, ny. főiskolai nyelvtanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában