jegyzet

2019.10.24. 21:27

Emelt fővel bukni el

Persze, ócska közhely, de attól még igaz, a sportban az a legcsodálatosabb, hogy tükröződik benne minden, ami az élet veleje, ami a létünk esszenciája. A küzdés maga.

Tamás Nándor

A teljesítménykényszer, az újabb és újabb feladatok nyilván azelőtt is tornyosulnak, aki életében nem szeretett még hobbi szinten sem mozogni. Más kérdés, hogy az nem tudja, mit hagy ki, aki rendszeresen engedi a restséget felülkerekedni a cselekvésen, s nem tapasztalhatja meg a testi és szellemi kielégülést, amit a sportolás adhat.

A fizikum megacélozódáson túl a küzdeni tudást is alaposan megdolgozza a testkultúra mindennapos művelése, és segít abban, hogy meglássuk a valódi értéket, a teljesítményt az eredmény, vagy éppen az eredménytelenség mögött.

A szerdán Hajós Alfréd-díjat kapott kosáredző, Asztalos József szavai szerint: nem csak a sikereket, de a kudarcokat is lehet emelt fővel megélni. De ahhoz, hogy az utóbbi is büszkeséget adjon, mindent meg kell tenni egy adott célért, és elvégezni mindazt a munkát, mi szükséges, kitartással, alázattal, szorgalommal.

A bukás lehetősége minden pillanatban ott van velünk, veszthetünk a pályán, a szakmánkban és a magánéletben is, afelől ne aggódjunk, hogy nem nyílik rá alkalom a gyermekkortól a szemfedélig.

Mindannyian tudjuk, a padlón csücsülni átkozott és magányos érzés, még az örök „keljfeljancsiknak” is.

Ám úgy kerülni a béka ülepének közelébe, hogy nem tettünk meg mindent ellene, az életre szóló sebet ejthet rajtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában