fotókkal

2019.10.31. 19:32

A „tiszta víz” keresése: nagytemplomi istentisztelet a reformáció ünnepén

Pásztor Dániel szerint a reformátorok feladata, hogy segítsenek rátalálni a kutakra.

Fotó: Kiss Annamarie

Istentiszteletet tartottak a teljesen megtelt Debreceni Református Nagytemplomban a reformáció ünnepén, csütörtök késő délután. Az alkalmon igét hirdető Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője kezdésképpen Mózes első könyvéből idézett, mely szerint Izsák ismét kiásta azokat a kutakat, amelyeket apja, Ábrahám idejében ástak, és annak halála után a filiszteusok betömtek, és ugyanúgy nevezte el őket, ahogyan azokat apja idejében hívták.

 

Pásztor Dániel szerint erről szólt a reformáció a XVI. században, és erről szól ma is. – Az ellenség betemette az ige tiszta forrását. A reformátorok feladata, hogy segítsenek rátalálni ezekre a kutakra, kiássuk azokat, ahogyan kiásták őseink. Isten forrást fakasztott – jelentette ki. Elmondta: a Biblia gyakran hasonlítja Isten igéjét az éltető vízhez, mert keleten a víz az életet, a tisztaságot jelentette. – Isten igéje megtisztít, beteljesedik Jézus Krisztusban – fogalmazott.

Vissza a forráshoz

A lelkészi főjegyző hangsúlyozta, vissza kell találni a tiszta víz forrásához. A reformáció mindig is erről szólt, és erről kell, hogy szóljon. – Az ellenség mindent felhasznál annak érdekében, hogy Isten igéjének tiszta forrását betemesse – figyelmeztette a híveket. Majd azzal folytatta, hogy Luther és Kálvin nem olyan protestáns szentek, akiknek az emlékéhez vissza-visszazarándokolunk a XVI. századba, műveik nem olyan mumifikált dogmák, amelyek örök időkre lemerevítették a hitélet végső igazságait, hanem egész életművük arra ösztönöz, hogy térjünk vissza a forráshoz, Isten éltető igéjéhez, amely mindig időszerű – magyarázta Pásztor Dániel.

A jövő készen áll

Az istentiszteleten emlékbeszédet mondó dr. Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke először arra emlékeztetett, hogy 502 éve kezdődött a reformáció. Az egyház azóta is állandóan megújulásra szorul. – A protestáns közösség a ránk váró, Isten készítette jövőből él, amely akkor lesz a miénk, ha aktív befogadói vagyunk Isten tervének, ugyanakkor tevékeny közreműködő, kreatív, felelős részesei leszünk a folyamatos reformációnak – jelentette ki.

Hármas kihívás előtt

A lelkészi elnök úgy vélte, hogy megváltozott a világ, ezért át kell gondolni, hogy mi az egyház feladata, jövője. Szerinte a legfontosabb megoldandó feladatok az egyszerűsítés, a lelki gondozás, valamint a „digitális egyház” létrehozása.

Az egyszerűsítés szükségszerűségét azzal magyarázta, hogy a XXI. századra lezárult a népegyház a IV. században létrejött korszaka.

„Nemcsak a legüldözöttebb vallás lett a kereszténység a világon, hanem az a vallás, amely sokak számára hitelét vesztette, és csak az általa létrehozott kultúrában él tovább”

- indokolt.

A lelki gondozás szükségszerűségéről úgy vélekedett, hogy ez is elengedhetetlen a megújuláshoz.

Végül a „digitális forradalomról”, a korszakváltásról azt mondta Hafenscher Károly, hogy az ugyanolyan jelentős átalakulást jelent a világ, benne az egyház számára, mint maga a reformáció. Ahogyan a könyvnyomtatás széles körben hatással volt az emberi társadalomra, a digitális világ is forradalmian új dolgokat hozott, amit mindenképpen figyelembe kell venni – tette hozzá.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában