október 23.

2019.10.23. 20:00

1956 hőseire emlékeztek

Moziban, templomban és a téren is voltak események Földesen.

Fotó: Péter Imre

A nagyközség lakói kegyelettel emlékeztek meg azokról, akik részesei voltak az októberi forradalom és szabadságharc történelmi eseményeinek. Emlékeztek az áldozatok között lévő – Földesen született, és kivégzett Pércsi Lajos honvéd őrnagyra és a máig ismeretlen körülmények között elhunyt Bene Gyula honvédra.

Fotó: Péter Imre

Az Árpád moziban az ünnep délelőttjén megtartott ünnepi megemlékezésen köszöntőjében Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester 1956 történelmi eseményeit, a nemzet akkori összefogásának máig ható eredményeit összegezte. Kiemelte: a rendszerváltozás óta eltelt harminc esztendő megvalósította a vérbe fojtott forradalom célkitűzéseit. Az ünnepi műsorban a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadikos diákjai ünnepi műsorral köszöntötték az évfordulót. Ezt követően a református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten Kovács András lelkipásztor igehirdetésében Mózes második könyvéből idézett. Megfogalmazta: a szabadság Isten ajándéka, olyan csoda, amellyel élni tudnia kell a ma élőknek és a felnövekvő nemzedékeknek is. A Templom téren, a szobor parkban álló 1956-os kopjafánál az istentiszteletet követően megtartott koszorúzási ünnepségen a képviselőtestület, a református egyházközség, az önkormányzati intézmények, a nagyközség civil szervezetei helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában