szent lászló öröksége

2019.09.19. 13:45

Vándorkiállítás és konferencia Szent László emlékére

„Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában” című pályázat keretében szervezett vándorkiállítást és konferenciát Debrecenben a Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat szeptember 19-én.

Fotó: Matey István

A Göröskatolikus Metropolitai Hivatalban tartott eseményen a jelenlévők megtekinthették a lovagkirály örökségét bemutató vándorkiállítást. A 49 tablóból álló tárlat olyan Kárpát-medencei településeket mutat be, amelyek valamilyen formában mind-mind kötődnek Szent László királyunk személyéhez, akár egy fennmaradt monda, vagy középkori templomok falfreskóinak formájában.

– Fontos Szent László örökségének, az általa képviselt gondolkodásmódnak a népszerűsítése, kultuszának erősítése a magyar nemzetben, és az egész Kárpát-medencében egyaránt – mondta a kiállítás kapcsán Papp László, Debrecen polgármestere. Hozzátette: Szent László országépítő munkássága, a magyar nemzet összetartozásának és mai létezésének egyik fontos feltétele volt, törvényei a 21. század magyar embere számára is előremutatóak.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita elmondta, a Metropolitai Hivatal munkája nem csak közvetlen a görögkatolikus híveknek szolgál gazdagodásul, hanem Debrecen város kulturális életében is fontos szerepet játszik. Céljuk, hogy a kulturális örökség és a hit értékeinek összekapcsolása mentén, minél több emberhez eljuttassák a vándorkiállítást. Emlékeztetett, hogy a tárlat mellett az azt kísérő Lovagkirály című kötet is tartogat izgalmakat.

Fotó: Matey István

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, a megyei önkormányzat több mint 10 éve kezdett el olyan projekteket gondozni, ami a középkori templomokat, épített örökségeket állítja fókuszba. Bízik benne, hogy Hierotheosz Egyesülettel közös munkájuk által a Szent László kultusz sokak figyelmét felkelti, s ezen örökségek nyomába erednek.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában