befejezték a munkát

2019.09.26. 20:05

Vandálbiztos pingpongasztal, felújított játékok: nagyon megszépült a Libakert

Elkészült Debrecen egyik legrégebbi lakótelepén a közterületek felújítása.

Fotó: Matey István

A cívisváros több nagy lakótelepén zajlik mostanában a Zöld város program keretében a parkok, játszóterek, sportpályák, sétányok korszerűsítése. Elsőként a Libakertben fejezték be ezeket a munkákat

- jelentette be a helyszínen, az Arany János téren Papp László, Debrecen polgármestere csütörtökön. Hangsúlyozta, ilyen az összes lakótelepet érintő, átfogó felújításra még nem volt példa a városban. A következő lakótelep, ahol elkészül ez a beruházás, a Dobozikert lesz. Ezen dolgoznak a Vénkertben és a Sestakertben is. Rövidesen újra elindítják az Újkertre vonatkozó közbeszerzési eljárást. A Tócóskert és a Tócóvölgy tervei elkészültek. – Az Új Főnix Tervben azt fogalmaztuk meg, hogy a város minden részén érezni kell a lakóknak, hogy a városvezetés, a közgyűlés értük végzi a munkát – fogalmazott a polgármester. A városvezető arról is beszélt, hogy a Libakertben több ezer új növényt, fákat, cserjéket ültettek el, és sokfelé füvesítettek is.

A gyalogosok kedvéért

Dr. Papp Csaba, a városrész önkormányzati képviselője azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a libakerti tömbházakban csaknem 3 ezren élnek, akiknek a nagy része a belső parkokba jár le pihenni, kikapcsolódni. A lakótelep közterületeit azért kellett felújítani, mert elsősorban az aszfaltozott felületek tönkrementek, elkoptak az elmúlt 30-40 év alatt. Hangsúlyozta, hogy a felújítás során ott épültek új díszburkolatos járdák, ahol az emberek korábban csapásokat jártak ki. Új padok kihelyezésével az idősekre és a babakocsival sétálókra is gondoltak. A fiataloknak két kondiparkot alakítottak ki. A gyerekeknek a Füredi út és a Dózsa György út sarok közelében KRESZ-parkot hoztak létre, mely mellett új játékokat helyeztek el. Az ottani pihenőteret, a Füredi út felől zajvédő rézsűfallal látták el. Az Űrhajósok tere mellett felújították a játékokat. A beruházásokra több mint negyedmilliárd forintot költött a város.

„Az volt a célunk, hogy a Libakertben családbarát, a városrészben élőket jobban kiszolgáló parkok és játszóterek létesüljenek”

- mondta dr. Papp Csaba.

Az autósok is jól jártak

Papp László hozzátette: a zöldterületek fejlesztése mellett 60 új, ingyenes parkolót is létrehoztak, melyekre a megemelkedett autószám miatt volt szükség.

Ezeken felül a veszélyes faágakat eltávolították, kerékpártárolókat építettek.

Az Arany János téri sportpálya az aszfalt helyett gumiburkolatot kapott, pótolták a kapukat és a palánkokat. A pálya északi része mellett vandálbiztos pingpongasztalt helyeztek el.

A Libakerti Könyvtár mellett az idősek kertészkedésének elősegítésére téglaburkolatú magas ágyásokat alakítottak ki. Az intézmény udvarán komposztálót helyeztek el, és egy a kerti szerszámok tárolására alkalmas tárolót alakítottak ki.

A Szegfű utca közelében, a tömbbelsőben található Delikát játszótér játékait felújították és néhány méterrel áthelyezték.

A libakerti rend megtartását térfigyelő kamerák segítik.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában