oktatás

2019.09.10. 08:33

OKJ: megszüntetés helyett átalakítás lehet?

A legújabb hír szerint mégis megtartják az Országos Képzési Jegyzéket. Ám jelentősen átalakítják – olvasható az eduline.hu portálon.

Fotó: illusztráció, Pixabay

Mint írják, bár a korábbi tervek szerint felszámolták volna az egész OKJ-s rendszert, egy újabb tervezet az azt szabályozó kormányrendelet módosításairól, nem pedig a teljes rendszer kivezetéséről szól.

Az előterjesztés tartalmát ismerő szakemberek azt mondták, erre azért kerül sor, mert egy jogi szempontból is teljesen új rendszer felállításához a szakképzési törvényt is módosítani kellene, erre viszont – a jövő évi beiskolázási időszak közelsége miatt – már nem nagyon van idő. Az a terv maradt, hogy két külön csoportba sorolják a képzéseket. Az egyikbe az „alap” – például az asztalos, bádogos, villanyszerelő – szakképesítések kerülnek. A másikba pedig a specializációk, amelyek valamelyik alapszakmára épülnek, így lehet majd például az asztalosból műbútor­asztalos. Az alapszakmákat csak az iskolarendszerben – ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolákban – lehet majd tanulni, a specializációkat pedig csak a felnőttképzés keretében. A módosítással jelentősen kibővítik azoknak a szakmáknak a körét, amiket csak iskolában lehet majd elsajátítani – eddig mindössze 27 ilyen szakma volt, jövőre sokkal több lesz, amelyet felnőttképzéssel foglalkozó cégek tanfolyamain nem lehet majd kitanulni.

Hiteles forrásból

Nagyné Filimon Csilla, a debreceni Sirius-középiskola igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, ő maga is csupán annyi információval rendelkezik, amennyit bizonyos internetes portálokon tettek közzé, és így a hitelességükről bizonyosat nem tud mondani.

„Természetesen olvastuk az ide vágó cikkeket az újabb tervekről, de azokban éppen azok a részletek nem látszanak, amelyek a legfontosabbak. Az intézmény feladata, hogy a jogszabályokból tájékozódva, azok alapján szervezze meg munkáját. Tehát most is meg kell várnunk az erre vonatkozó jogszabályokat, határidőket, s majd ezekhez alkalmazkodunk.”

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában