vi. debreceni székely nap

2019.09.14. 20:22

Megoldást jelenthet a petíció

A legfontosabb jelenkori kihívás Székelyföld autonómiájának kérdésköre.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

Idén hatodik alkalommal tartották meg a Debreceni Székely Napot szombaton délután a Hatvan utca 24. szám alatt. Igaz, már hagyománnyá vált az esemény, viszont az idei rendezvénynek kulcsmomentuma van, a helyszínen a résztvevők aláírhatták a Székely Nemzeti Tanács által, a nemzeti régiók elismertetése érdekében, indított polgári kezdeményezés petícióját.

Fejlesztési politika

Csíki András, az Erdélyt Járó Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, társulatuk leginkább a székely kultúrával kíván foglalkozni, ideértve az irodalmat, gasztronómiát, valamint a jelenkori kihívások is helyet kapnak. – A legfontosabb jelenkori kihívás Székelyföld autonómiájának kérdésköre, amibe egy hatalmas lépésnél jár a Székely Nemzeti Tanács. Több év után lehetősége van a székely népnek, illetve tágabb értelemben a magyarságnak egy petíciót aláírva támogatni azt, hogy az Európai Unió hozzon olyan törvényt, melynek révén a fejlesztési politikában kötelessége lesz a döntéshozóknak EU-szinten figyelembe venni egy régió etnikai, kulturális sajátosságait. Ez azt jelenti, hogy nem lehet majd olyan fejlesztéseket véghezvinni, ami az asszimilációs politikát segítené – hangsúlyozta.

Az ünnepélyes megnyitó után a résztvevőknek lehetőségük volt megtekinteni Kóbor c. dokumentumfilm ősbemutatója, melyben megmutatkozik a határon kívüli szórványlétbe kényszerült magyarság immár egy évszázados létharca a megmaradásért.

A filmet követte 17 órától a Bujdosni se tudó Kányádi Sándor-est, melyet Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, a Kultúra Lovagja és Meister Éva Magyar Művészetért-díjas színművész, a Kultúra Lovagja adtak elő.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában