új főnix terv

2019.09.23. 18:50

Kívül-belül megújulnak Debrecen oktatási intézményei

A Beregszászi Pál Szakgimnázium fejlesztése mintegy 12 milliárd forint értékben történik.

Az Új Főnix Terv oktatásfejlesztési programjának legnagyobb korszerűsítési beruházása a volt Újkerti Közösségi Ház épületének felújítása.

– A Jerikó utcai hatalmas oktatási épületben jelentős energetikai felújítások folynak. Az épület nagyságának megfelelően az anyagi keret is igen tekintélyes: több mint 1,5 milliárd forintot fordít rá az önkormányzat és a Debreceni Szakképzési Centrum – mondta Papp László polgármester a helyszínen a hétfői sajtótájékoztatón.

Ennek köszönhetően megifjodik szinte a teljes műszaki tartalom: az épület hőszigetelése, valamint a nyílászárók komplett cseréje is megtörténik, megújul a belső energetikai rendszer, a szellőző-, a kül- és beltéri világítási rendszer, a fűtési rendszer is – geotermikus energia felhasználásával –, ezek mellett napelemeket telepítenek az intézmény tetejére. Mint a polgármester rámutatott, a további szándék – az anyagi lehetőségeknek megfelelően – a belső rész felújítására irányul. – Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a tankerületi intézmények legyenek a város oktatáspolitikáért vállalt felelősségének haszonélvezői, ezért került be a DSZC legösszetettebb intézménye a fejlesztési programba – tette hozzá.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte, a Beregszászi Pál Szakgimnáziumban hármas fejlesztési programot vállalt a centrum. Bekapcsolódott az energetikai felújításba, különös tekintettel a tornacsarnokra és az uszodára. A Magyar Kézilabda Szövetséggel közösen megvalósított projekt a tornacsarnok padlózatának felújítása, aminek köszönhetően rendkívül korszerű kézilabdapályát alakíthatnak ki, mely a lakosság számára is nyitva áll majd. A belső felújítás 250 millió forintos forrásra alapozva veszi kezdetét, fókuszálva a tanműhelyek kialakítására, felújítására. Az intézmény képzéseinek középpontjában az informatika és az elektronika állt, ám a tervek szerint emellé felzárkóznak a járműipari, gépészeti képzések.

Folytatása következik

– Természetesen van még teendőnk, a Fazekas Mihály Gimnázium, a Bocskai Általános Iskola és a Dózsa György Általános Iskola energetikai felújítása az Új Főnix Terv következő lépése – ismertette Papp László. A polgármester hangsúlyozta, az Új Főnix Terv oktatásfejlesztési programja a bölcsődéktől egészen a gimnáziumokig terjed: a város összes bölcsődéjét érinti, felújítások vagy eszközfejlesztés szintjén, két héttel ezelőtt adták át a Mesekert Óvoda és az Ősz Utcai Bölcsőde kívül-belül felújított épületét, s további 17 óvoda felújítása szerepel a tervekben. – Nagy hangsúlyt fektetünk az általános- és középiskolák fejlesztésére. Elkészült a Vénkerti Általános Iskola, a Hatvani István Általános Iskola, az Ady Endre Gimnázium, a Lilla téri Általános Iskola, a Zenede energetikai felújítása is a végéhez közeledik, s augusztus végén átadtuk a Nemzetközi Iskolát, mely új korszakot nyit a debreceni oktatás történetében – sorolta Papp László.

Debrecen 2030

De a város közoktatási rendszere ezen túlmenően is megújul: a kormány néhány héttel ezelőtti döntésének értelmében a Debrecen 2030 oktatási program keretében a DSZC és a Debreceni Egyetem infrastruktúrájának megújítása következik. A Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakgimnázium oktatási infrastruktúrájának bővítése a feladat, a Mechwart esetében egy körülbelül 250 fő befogadására alkalmas kollégium építését is tervezik, valamint a Debreceni Egyetem természettudományi- és mérnökképzésének fejlesztése is a program része.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában