gasztrofesztivál

2019.09.01. 12:54

Belecsaptak a lecsóba Esztáron

Új üstben főztek újfajta lecsót augusztus utolsó napján a VIII. Lecsófesztiválon.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A háromnapos fesztiválon mindvégig sok vendég volt. Az idén is több helyszínen zajlottak a fellépések, koncertek, gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadások, így a látogatók száma még jobban megoszlott, mint az előző években.

A nagy hőségben is rajthoz állt 29 főzőcsapat, akik az ország különböző részéről érkeztek, sőt voltak köztük országhatáron túliak is.

– Az étel, amivel nevezni lehetett, természetesen lecsó volt, kinek-kinek fantáziájára bízva: tarhonyás, rizses, kolbászos, csirkehúsos, libamájas íz is szerepelt a választékban. A fő alapanyag azonban a füstölt szalonna, hagyma, paprika és paradicsom – sorolta Nagy Gyula, nyíradonyi hobbiszakács. Érdemes volt versenyezni, ugyanis a fődíj egy gázgrill volt: a nyertes paptamási csapat örömmel vette át a főnyereményt.

Helyben termelt hozzávalók

– Az üstben készült lecsóhoz 60 kiló szalonnát, 50 liter olajat, 2,5 mázsa hagymát, 6 mázsa paprikát, 50 kiló fejeskáposztát, 2,5 mázsa paradicsomot, 30 kiló füstölt kolbászt, 40 kiló sült csirkecombot, 25 kiló tarhonyát használtunk fel, amelyet aztán 10 kiló sóval, 1 kiló borssal, 1 kiló fűszepaprikával ízesítettünk – sorolta az elkészítéshez szükséges hozzávalók adagjait Bene Sándor, Venesz-díjas mesterszakács. A paprika, paradicsom, hagyma saját termesztésű, az önkormányzat fóliájában és földjein termelték a közmunkaprogramban. A hozzávalókat péntek reggel és délelőtt darabolták össze a dolgos asszonykezek. A finom, laktatós lecsó el is készült délre: mindenki megkóstolhatta ingyen, az étel kiosztásánál kígyózott a sor. Közben a helyszínek mindegyikén koncertek, előadások hívogatták a fesztiválozókat az első két napon a délutáni óráktól, szombaton pedig egész nap.

Segítették a gyermekklinikát

A fesztivál leghosszabb napján, szombaton Peter Sramek, Hooligans, Jolly és Suzy, Ottawan és még rengeteg fellépő gondoskodott arról, hogy mindenki kellő elfoglaltságot találjon. A rémségek udvarába csak a bátrabbaknak volt ajánlatos bemenni, ugyanígy a református templom tornyába is, melyből aztán a kilátás magáért beszélt. A „lecsóliftre” is felülhettek a merészebbek, melyből szintén el lehetett látni messze a faluba. A liftet igénybe vevők adományait a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött osztályának ajánlották fel a szervezők. A templom is több kórus és énekes fellépésének adott helyet. A zárónapon a hangulatért Dévényi Tibor, másik helyszínen a Mystery Gang és DJ Bíró felelt.

Nagyné Kelemen Mónika

A főzőverseny eredményei

  • Aranybogrács-díj: Paptamási Négyes
  • Ezüstbogrács-díj: Nyíradonyi 3-as csapat
  • Vasbogrács-díj: CS. M. B. csapata
  • Esztár község különdíjai: Pallagi gazdász csapata, Lecsószeles Familiano csapata, Bokuzdor csapata, Új Remény Baptista Gyülekezet, Soogun S. E. csapata
  • Laci bácsi nívódíját kapta: Rezi csapata
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában