indul a szőlőszezon

2019.09.05. 07:00

A saszlával indulnak Bacchus hetei

Borsos ára ellenére egyre több bioszőlőt vásárolunk Hajdú-Bihar megyében.

Fotó: Kiss Annamarie

A szokatlanul elhúzódó nyár miatt a napokban még dinnyét is találunk a zöldséges standokon, ahol már hazánk legkedveltebb őszi gyümölcse, a szőlő is fürtökben sorakozik. A Napló két piacon is terepszemlét tartott a fürtös gyümölccsel kapcsolatban. A Nagypiacon megtudtuk, még szezon eleje van, ennek ellenére az import mellett már a magyar saszlához is hozzájuthatunk.

Kis szemű, nagy szemű

Kárándi Nikolett zöldségkereskedő azt tapasztalja, a kisgyerekek részére egyszerűbb megtisztítani az egyelőre még csak Olaszországból beszállított, roppanós héjú, muskotályos import szőlőt, amelyben egy szem mag van, és sokak számára könnyebben fogyasztható a magyarral ellentétben, mégis a vásárlók többsége az utóbbit választja. Míg tavaly, a gyérebb termés miatt ebben az időszakban 7-800, idén mindössze 400 forint körüli összegért juthatunk hozzá a gyümölcs kilójához.

A következő hét időjárása nagyban befolyásolhatja a szőlő mennyiségét és minőségét. – A szüret kezdeti időszakában – melyet a szőlősgazdák már a jövő hétre datálnak – az előrejelzések esős időt mondanak, ami kimondottan ronthat a szőlőtermésnek. A Szeged környéki termelőktől érkezik az apró szemű szőlő a debreceni piac vásárlóközönségéhez, míg a külföldről raklapszámra, kamionszámra „beutaztatott” import termék erősebben génkezelt, mivel több idő, míg ideérkezik. Ebből a fajtából például mi is hetente csak egy alkalommal kapunk – tájékoztatta a Naplót Kárándi Nikolett. Utunkat a belvárosi biopiacon folytattuk.

Fotó: Kiss Annamarie

(V)egyszer volt, hol nem volt

A belvárosban található termelői piacon is megtalálható már a szőlő. Nagyné Marján Zsuzsa, a biopiac vezetőjét a Napló arról kérdezte, miért kerül feltűnően nagyobb összegbe a termékük a vegyszerrel kezelt fürtös gyümölcsnél. – A bioszőlő termesztésénél általában széles sorközöket hagynak, a tőkéket a Tokaj és Mád környékén bányászott zeolitos terméket permetezik le. Itt sem használnak vegyszert, csakúgy, mint az őszi és tavaszi tisztító permetezések alkalmával; direkt módon nem permetezik ezeket a gyümölcsöket. – A bioszőlő nem tartalmaz vegyszermaradványt, a gyomirtás, gyomszabályozás általában kézzel történik, vagy pedig olyan eljárásokkal, amelyek kiváltják a vegyszer használatát. A gyomirtó helyett a kaszálást, a kézi kapálást, illetve a gázperzseléses módszert használjuk. A gyümölcs vegyszertartalma laboratóriumi vizsgálattal kimutatható, így nem véletlen, hogy szúrópróba szerűen a mi termelői piacunkra is rendszeresen kijönnek ellenőrizni, de – szó szerint – természetesen nem akadt még fent termékünk egy vizsgálaton sem. Mivel minden szőlő körüli munkálatot két kézzel látunk el, így természetesen az ára is borsos, általában 30, 50, sőt 80 százalékos felárat is fizetnek, akik a vegyszermentes táplálkozást részesítik előnyben – tájékoztatott a debreceni termelői piac vezetője.

Kapós a színes

Nagy Lajosné 73 éves nyugdíjas, egykor Martinkán termesztett szőlőt, melyet a férjével és szomszédaival közös szüretet követően elsősorban borkészítésre használtak fel. – A szüreti időszak legelejétől a kék- és a rozé csemegeszőlőt keresem. Szeptember első napjaiban még gyérebb a kínálat, de a szupermarketek polcain már magyar termékek is találhatók – mondja. A debreceni nagypiac szépkorú vásárlója a Napló kérdésére azt válaszolta, nem az íze, hanem elsősorban élettani hatásai miatt vásárolja a lila és a kékszőlőt, mivel egy, a közelmúltban kézhez kapott laborvizsgálat szerint vérszegénységben szenved. – A vörös szőlő sok vasat és folsavat tartalmaz, és a háziorvosom javallatára mindig szezonális gyümölcsökkel kell pótolnom a hiányát. Ezen kívül azt is hallottam, hogy ennek a fajtának a húsa sok magnéziumot és B-vitamint tartalmaz, ami az orvosok szerint a nyugalom megőrzésében – tette hozzá Nagy Lajosné.

Az extrém időjárási körülmények, mint az aszály, áradás, hőstressz vagy a fagykár köztudottan a rügypattanástól a virágzáson és az érésen át egészen a szüretig befolyásolják mind a bio-, mind a vegyszerrel kezelt szőlőfajták mennyiségét és minőségét. Az idei szőlőszezon végleges paraméterei ezért még nagyban függnek az előttünk álló egy-két héttől – tudtuk meg Kárándi Nikolettől.

SzD

A szőlő értékes anyagok tárháza, nem véletlenül nevezik latinul vitisnek. A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó hatású is – olvasható a webbeteg.hu oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában