képzett kutyusok

2019.09.15. 15:30

A motivált ebek hamarabb tanulnak

Kutyavásárlás előtt körültekintően kell eljárni, nem mindegy, honnan kerül hozzánk a kis kedvencünk.

Fotó: Pixabay

A legtöbb gazdi arról álmodik, hogy a kedvence egyszer egy képzett kutyus lehet, akinek az ül, fekszik, pacsit ad kérések könnyedén mennek majd. Azonban ez nem megy egyik pillanatról a másikra, hiszen az ebek maguktól nem fogják még az egyszerűbb utasításokat sem végrehajtani, a gazdi, illetve egy kiképző segítségére van szükség. Maglóczki Tibor kutyakiképző lapunk megkeresésére elmondta, hogy a magasabb szintű képzéseket megelőzi egy nevelési szakasz, amely elengedhetetlen egy kutya életében. Úgy véli, legtöbbször két lehetőség szokott fennállni kutyavásárlás előtt: a gazdi már az elején tudja, hogy kiképzés céljából vásárol kutyát, vagy menet közben alakul ki a gazdinál, hogy milyen irányt szeretne követni a foglalkozás terén.

Különlegesebb feladatok

A szakértő szerint az első és legfontosabb, hogy az eb jól szocializált legyen, hiszen a tanítás alatt csak akkor tudunk eredményt elérni, ha a kutyusunk fegyelmezett. – Amikor kutyát szeretnénk vásárolni, mindig körültekintően kell eljárnunk, tájékozódni kell, ami akár heteket, hónapokat is igénybe vehet. Komoly tenyésztőhöz forduljunk, kerüljük a szaporítókat, ahol csak a mennyiség számít. Vannak fajtajellegzetességek, amelyek az ösztöneik alapján alkalmasabbak különlegesebb feladatokra is. Ha az ember tudja, milyen célra vásárol ebet, akkor nyilván adott fajták közül érdemes választania.

A tenyésztővel való konzultáció nagyon fontos. Érdemes megnézni a leendő kiskutyának a szüleit; ha szimpatikusak, akkor érdemes tovább foglalkozni velük, viszont ha a szülők nem azt mutatják, amire számítottunk, nagy valószínűséggel a kutyusaik sem lesznek olyanok, mint amilyenre szükségünk lenne. Próbáljunk jó kapcsolatot ápolni a tenyésztővel, a jövőben akár tudnak segíteni a nevelésben, valamint a kiképzésben is – hangsúlyozta.

A megfelelően motivált ebek az egyszerűbb, illetve a bonyolultabb gyakorlatokat is hamar meg tudják tanulni. Sokkal nehezebb számukra az együttélési szabályokat elsajátítani, amelyeket már akkor el kell kezdeni oktatni, amikor a kutyus „átlépte a küszöbünket”. – Az együttélés első pillanatától ki kell jelölni a határokat, mit lehet a kutyusnak, minek lesz ő a részese; amit eldöntünk, azt erősítsük az állatban, jutalmazzuk, ha helyesen cselekszik. Fontos, hogy a családtagok egy irányba húzzanak, ne változtassunk, hiszen akkor a kutyus csak összezavarodik. Furcsán hangozhat, de a nevelési szakasz az, amely tovább tart, és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a jövőben továbbképezzük az ebet – tette hozzá.

Maglóczki Tibor hasznosnak tartja a kutyakiképző táborokat, de csak akkor, ha megfelelő kiképző tanácsait tudjuk követni. – Mindegy, mit tanítunk a kutyának, a lényeg az, hogy foglalkozzunk vele, hiszen csak így bontakozhat ki kapcsolat az eb és a gazdi között. Az a legjobb, ha az állat tulajdonosa foglalkozik a kutyussal, a kiképző pedig a háttérben segít. Vannak bentlakásos kutyaiskolák, ahol a kiképző maga tanítja az ebet, viszont én nem ezt a módszert javasolnám. A legjobb, amikor a kutyus a gazdájával együtt tanulhat, a jövőben az sokkal eredményesebb lehet – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában