Befogadás és elfogadás

2019.09.18. 21:13

A debreceni evangélikus hitközség múltja a fókuszban

Az elmúlt 130 évre emlékezett a közelmúltban az a hálaadó ünnepi istentisztelet, melynek fókuszában a debreceni evangélikus hitközség múltja állt.

Fotó: Evangélikus Egyházközség

1889. szeptember 1-én szentelték fel ugyanis azt a négy hónap alatt felépült Miklós utcai belvárosi épületet, amely 1997-től toronnyal kibővülve, 2004-től felújított orgonájával, 2014 óta pedig meg-megkonduló bronzharangjával, valamint csodaszép csipkemúzeumával ma is hirdeti Isten dicsőségét. A templom melletti családias kerthelyiség és közösségi termek pedig számos egyházi rendezvénynek adnak otthont az egyre növekvő létszámú gyülekezet örömére.

Az ünnepi istentiszteleten dr. Fabiny Tamás püspök felhívta a figyelmet, hogy van értelme várni, de ez a várakozás ne csak külsőségekre irányuljon, hanem járjon együtt az Úr várásával, akkor Ő betölti a kételyeinket, és álmainkat támogatni fogja. A püspöki gondolatokat követően Asztalos Richárd, a gyülekezet jelenlegi, Réz-Nagy Zoltán és Béres Tamás korábbi lelkészek, valamint Abaffy Zoltán felügyelő leleplezték azt a márványtáblát, amelyet a gyülekezet presbitériuma állíttatott az eddig Debrecenben szolgáló lelkészek tiszteletére. A hívek terített asztal mellett látták vendégül az ünneplőket, ahol jó hangulatú beszélgetések közben felidézhették a templomhoz és egymáshoz kötődő emlékeiket.

Központban a család

Asztalos Richárd ötven kilométeres körzetben egyedül végez evangélikus lelkészi szolgálatot. Hajdú-Bihar megyében Debrecenben van csak gyülekezet, de nagy ünnepekhez kapcsolódva Berettyóújfaluban, havi rendszerességgel pedig Hajdúszoboszlón is tart istentiszteletet. Az evangélikus hívőknek a debreceni központon kívül nincs a megyében saját istentiszteleti helyük, így református testvérek vendégszeretetét élvezik. A jelenleg csaknem 1200 lelket számláló gyülekezet lelkészét a Napló arról is kérdezte, mi az összetartó ereje ennek a kicsiny, de annál erősebb közösségnek.

– A család a társadalom alapegysége, és egyben a legsérülékenyebb eleme is, hiszen ma Magyarországon a házasságok több mint ötven százaléka válással végződik. Próbáljuk védeni és kihangsúlyozni azt, hogy a család keresztény értékeket hordoz, ezért olyan alkalmakat szervezünk, melyek közül minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt. Családi istentiszteletekkel, időskorúak bibliatanulmányozásával, az általános és középiskolások, valamint az egyetemisták számára pedig ifjúsági órákkal készülünk. Olyan eseményeket szeretnénk létrehozni, melyek közelebb hozzák a családokat – fogalmazott.

Befogadás és elfogadás

– Jézus kiemelkedően fontosnak tartotta az asztalközösségeket, mi is tartunk szeretetvendégségeket, de előfordult, hogy az istentiszteletet követően közös ebédet tartottunk, ahol mindenki számára volt hely. Nálunk az is nyilvánvaló, hogy ha valakinek családi problémája van, az hozzánk fordulhat, és egy beszélgetéssel, akár lelkészi támogatással tudunk segíteni. Gyülekezetünk korra, nemre, rangra, társadalmi és munkahelyi pozíciótól függetlenül próbál mindenkinek szeretetteljes, befogadó közösséget biztosítani, és úgy érezzük, ez sikerül is – hangsúlyozta Asztalos Richárd.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában