Intézményenként egy-két hiányzó

2019.08.24. 15:30

Üres tanári álláshelyek: bizakodóak a tankerület-vezetők

Augusztus 13-án a közigazgatási állásportál adatai szerint Hajdú-Biharban összesen 35 óvodapedagógusi és 48 tanári állás volt meghirdetve. Általában intézményenként 1-1 munkatársat keresnek ezen pozíciókra.

Fotó: Bujdos Tibor

Fentiekből a mintegy 60 iskolával rendelkező berettyóújfalui tankerületben 23, a hajdúböszörményiben (29 intézmény) 13 tanári állás pályázható még. Náluk érdeklődtünk, sok-e ez a szám, és általában milyen területen okoz nehézséget az üres állások betöltése.

Az elmúlt tanévekhez képest nem volt magasabb a tantestületekben az intézményváltást jelző és a nyugdíjba vonuló pedagógusok létszáma – tudtuk meg Kapornai Judittól, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatójától. „A már beérkezett pályázatok alapján látható, hogy gyógy­pedagógusokat nehezebben lehet találni az üres álláshelyekre. A többi meghirdetett pozíciót betöltjük az általános iskolában, a középiskolában és az alapfokú művészi iskolában is a 2019/2020-as tanév indítására. A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programban végzett hallgatók foglalkoztatása könnyíti a hiányszakok ellátását. A nyugdíjba vonult pedagógusaink is szívesen jönnek vissza tanítani, továbbá a vonatkozó törvény módosulásával az óraadókat magasabb óraszámban áll módunkban alkalmazni” – közölte a tankerület-vezető.

Egy százalék

– A Hajdúböszörményi Tankerületi Központ által hirdetett pedagógus-álláshelyek száma nagyságrendben hasonló a korábbi évek adataihoz. Figyelembe véve, hogy a nyár folyamán több pedagógus keres a saját lakóhelyén vagy a lakóhelyéhez közelebbi településen munkát, nem sok a 13 betöltetlen álláshely, kevéssel haladja meg az összes álláshely 1 százalékát – válaszolta érdeklődésünkre Tóth Árpád Lajos tankerület-vezető.

Mint közölte, a pályázatok az érintett intézményekbe érkeznek, ahol az intézményvezető bonyolítja le az állásinterjúkat, rangsorolja, majd a javaslatával ellátva továbbítja a kinevezési jogkört gyakorló tankerületi igazgató felé. Ez a folyamat még nem zárult le, ezért pontos adatokkal nem rendelkeznek, de előzetes tájékozódásuk szerint elegendő pályázat érkezik, így a tanévkezdésig minden álláshelyet be tudnak tölteni.

„Az intézményvezetőkkel szorosan együttműködve igyekszünk a kisebb és távolabbi intézményeinkben is olyan feltételeket teremteni, hogy az vonzó legyen a pedagógusok számára”

– tudatta a tankerület igazgatója.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában