Többnyelvű imakönyvet mutattak be

2019.08.27. 13:24

Nagy fontosságú kicsiny könyvecske

Az imádságok magyar nyelven, egyházi szláv nyelven olvashatóak, ezek mellett a ruszin olvasat fonetikus lejegyzése is megtalálható benne.

Fotó: Kiss Annamarie

– Bár e könyvecske kicsiny, a benne olvasható imák elegendőek arra, hogy elültessék egy gyermekben az egyházunk szeretetét, ezek az imák csírájában hordozhatják egy ember vallási indentitását. Persze ehhez forgatni, olvasni, énekelni kell! Arra buzdítom az édesapákat, édesanyákat, ismertessék meg ezeket az imákat a gyermekekkel, énekeltessék magyar és egyházi szláv nyelven, hogy ki ne vesszen e hagyományvilág, nemzetiség, nyelv; ez a könyv erre is alkalmas! – hangsúlyozta Kocsis Fülöp érsek-metropolita könyvbemutatójában. Ezt a gondolatot erősítette meg Telenkó Bazil Mihály, a debreceni Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a könyv megálmodója, aki elmondta, az imakönyv nem a könyvespolcnak készült: a mindennapi liturgikus gyakorlatnak szánták a kötetet.

 

A közösség megtartó ereje

– Debrecen olyan várost épít, mely szellemisége nem áll meg a település, sőt az ország határánál sem. Nagy öröm, hogy egy ilyen agilis ruszin nemzetiségi önkormányzat is alkotórésze városunk önkormányzatának. Ennek a nemzetségi közösségnek fontos a szerepe: nagy a felelőssége abban, hogy bátorítást adjon ruszin gyökerekkel rendelkező embertársainknak, hogy vállalják föl, ápolják hagyományaikat – emelte ki Papp László polgármester beszédében.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában