Ovifejlesztés Debrecenben

2019.08.13. 12:33

Javában zajlik a Szivárvány Óvoda energetikai korszerűsítése

Az önkormányzat fenntartásába tartozó óvodák csaknem fele korszerűsödik 2020-ig.

Fotós: Matey István

Felújítják a debreceni Monostorpályi úton található Szivárvány Óvodát. Augusztus közepén gyerekzsivaj helyett munkások kopácsolása és éles fúró ütemes zaja járja át az óvodát. A helyi önkormányzat összesen 207 millió forintot költ a beruházásra, ebből 126 millió forint uniós támogatás, a fennmaradó további 81 millió forint pedig önerő – jelentette be a helyszínen Vadon Balázs, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje. Elmondta: már sor került a hőszivattyúk és talajszondák telepítésére, új nyílászárók beépítésére, jelenleg pedig a villamoshálózat fejlesztési munkái zajlanak. Hamarosan megkezdődik a külső homlokzat és a padlásfödém hőszigetelése is. Megújul a komplett gépészeti rendszer, azon belül korszerűsödik a fűtés és a légtechnikai szerkezet is.

Az épület energetikai korszerűsítési munkálatai nyár elején kezdődtek, s az Új Főnix Terv részeként valósulnak meg. Ez tartalmazza Debrecen komplex fejlesztési irányait, és kiterjed a gazdaság, a kultúra, a turisztika és az intézményhálózat megújulására is – mondta Komolay Szabolcs alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője. Hozzátette: éppen ezért a Területi Operatív Pályázat által elnyert források jelentős részét bölcsődék, óvodák, közoktatási intézmények korszerűsítésére fordítják, melyhez plusz önerőt is biztosítanak. Olyan intézményműködtető, fenntartói rendszert kell kiépíteni, mely Debrecen lakosságát szolgálja, s az itt élők érdekei mentén működik.

Az önkormányzat fenntartásába 33 óvoda tartozik, ennek megközelítőleg a felét még ebben az európai uniós ciklusban felújítják, összesen 2,8 milliárd forintért. Négy óvoda már elkészült, 8 óvoda fejlesztése – köztük a Szivárványé – jelenleg is tart, 5 előkészítése pedig folyamatban van.

Az alpolgármester kitért az óvodai férőhelyek számára is, melynek tekintetében – mint mondta – Debrecennek jelenleg nincs aggódnivalója. Több mint 7000 férőhelyre alig több mint 6000 kisgyermek jut. A tendenciák azonban azt mutatják, hogy a jövőben erre a kapacitásra is szükség lesz, sőt bíznak abban, hogy annak növelésére is.

A Szivárvány ovi korszerűsítése várhatóan 2020 elején fejeződik be. Az ígéretek szerint a kivitelező a fennmaradó munkálatokat úgy végzi, hogy az intézményben zajló nevelési munka zavartalanul működhessen szeptembertől.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában