korszerűbb környezetben

2019.08.16. 19:09

Átköltözött az anyatejgyűjtő állomás

A begyűjtött anyatej jelentős részét a koraszülött osztály használja fel.

Fotó: Matey István

Új helyre, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára költözött az Anyatejgyűjtő Állomás. A változás legfontosabb oka az volt, hogy a begyűjtött anyatej nyolcvan százalékát a klinika koraszülött osztályán használják fel. – Az anyatejgyűjtő állomás részben állami támogatással és az egyetem szakmai keretei között, de városi hozzájárulással működik, hiszen minden évben 10 millió forint önkormányzati támogatást biztosítunk a működtetéséhez. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a Debrecenben gondoskodó város fogalmat tartalommal megtöltjük meg. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ez a szolgáltatás biztosítva legyen a cívisvárosban – fogalmazott Papp László polgármester a pénteki sajtótájékoztatón. Papp Csaba, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója hozzátette: 1,5 millió forint intézményi forrásból még korszerűbb és biztonságosabb környezetbe kerülhetett az állomás. Ebből az pénzből emellett egy teljesen új, mosogatási technológiát tudtunk bevezetni, illetve az informatikai gépparkunkat megújítani.

Az anyatejgyűjtő állomás feladata összegyűjteni a donoroktól az anyatejet és azzal ellátni azokat a beteg, koraszülött és kis súlyú újszülötteket, akiket édesanyjuk nem tud anyatejjel táplálni.

A debreceni anyatejgyűjtő állomás összesen 3585 liter anyatejet tudott szétosztani 129 rászoruló csecsemő között 2018-ban.

Az említett mennyiség 62 édesanyának köszönhető, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden donor a saját babája mellett, másik két csecsemő táplálását segítette, továbbá a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályát. – Az anyatej nyolchónapos korig minden olyan babának ingyenesen jár, akit az édesanyja nem tud táplálni. Az, hogy ki szorul rá leginkább, a gyermek háziorvosa dönti el, s írja fel a receptet. Elsőbbséget élveznek például azok a koraszülött csecsemők, akik ápolása már otthon történik – tudtuk meg Kissné Ary Szilviától, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet általános igazgatóhelyettesétől.

A tejleadó donoroknak anyagilag is megéri a segítség, hiszen literenként, amennyiben személyesen adják le az állomáson 4000 forintot, míg ha elszállítják, 3500 forint kapnak.

Nem időigényes

Kissné Ary Szilvia szerint a vállalkozó kedvet sok esetben a donorrá váláshoz szükséges szűrővizsgálatok (székletvizsgálat, tüdő-, HIV-, hepatitis B szűrés) megléte gátolja, ugyanis az anyák azt hiszik, sok időt vesz igénybe. Az igazság az, hogy az egész procedúra maximum 2-2,5 óra összesen. Hozzátette: ha minden lelet negatív, az anyatejgyűjtő állomáson próbafejést végzünk, melyet továbbküldünk egy vizsgálatra, ezt követően pedig átbeszéljük a részleteket, s megkezdődhet a tejleadás.

Varga Tünde, aki májusig volt donor, maga is úgy véli, hogy sokan ódzkodnak a kivizsgálásoktól, illetve azok időtartamától, pedig – mint mondta – két alapvető vizsgálatot már a várandósság során elvégeznek, ezenkívül csak egy tüdőszűrésen és egy vérvételen kell megjelenni, illetve egy székletmintát leadni. A kijelölt rendelőben én egyáltalán nem várakoztam –jegyezte meg.

Jó érzés segíteni

Tünde kisfia táplálása mellett is bővelkedett anyatejben, s mivel a többletet fájt a szíve a lefolyóba önteni, inkább úgy döntött, más babáknak segít. – Sokan nem tudják anyatejjel táplálni a babájukat, az én első fiam is tápszeres volt. Persze felnőtt, egészséges, de azért a második babánál látom azt, hogy mennyit jelent az anyatej a baba szervezetének. Az már csak egy plusz motiváció volt számomra, hogy a tejleadással megkeresett pénzt a kisfiamnak szükséges dolgokra költhettem – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: minden édesanyát, aki csak teheti, arra buzdítanék legyen donor, hiszen nagyon jóérzés másoknak segíteni, mindezt úgy, hogy nem kerül pénzbe.

Pálfi-Tóth-Zoé

Az anyatejgyűjtő állomáson minden adag beérkező anyatejet bevizsgálnak, s a híresztelésekkel ellentétben nem öntögetik össze egy nagy tartályba. – Megnézzük a színét, illetve megmérjük a fajsúlyát. Utóbbiból derül ki, hogy esetleg felvizezték-e, míg az indikátor anyag segítségével arról bizonyosodhatunk meg, tehéntejjel pótolták-e a mennyiséget. A leadott anyatejet továbbá pasztörizáljuk, többek között így biztosítható, hogy megfelelő, kórokozóktól mentes női tejet kapjanak a csecsemők – tudtuk meg Kissné Ary Szilviától, aki ennek kapcsán hívta fel a figyelmet az interneten vásárolt anyatej veszélyeire. – A nem ellenőrzött helyről szerzett anyatejnél az említett vizsgálatok ugyanis elmaradnak, mely egészségügyi kockázatot jelenthet a baba számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában