iskolaavató

2019.08.30. 15:10

Átadták a Debreceni Nemzetközi Iskolát

A Debreceni Nemzetközi Iskola kivitelezése 2018 nyarán kezdődött, a Modern Városok Program 3,8 milliárd forintos támogatásával egy év alatt készült el.

Fotó: Kiss Annamarie

Ünnepélyes tanévnyitóval avatták fel a Debreceni Nemzetközi Iskolát péntek délután Pallagon. Debrecen városa 2015-ben kötött megállapodást Magyarország Kormányával a Modern Városok Program végrehajtására, melynek egyik pontja az intézmény létrehozása volt.

– Ez a projekt szép és különleges példája annak az alkotó, értékteremtő képességnek, mely Debrecenre és közösségünkre jellemző. A Debreceni Nemzetközi Iskola alapításának minden főbb aspektusát tekintve úttörő munkát végeztünk – hangsúlyozta a nyitó ünnepségen Öreg János, az oktatási intézmény igazgatója.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő kiemelte, az iskola a városé, nem magániskolaként működik, továbbá hozzátette, a Nemzetközi Iskola jól illeszkedik majd a debreceni oktatási rendszerbe, bővíti a lehetőségek tárházát.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy Debrecen egy iskolával gyarapodik, ezzel ápolja azt a hagyományt, amely a Református Kollégium alapításával kezdődött 1538-ban. Folytatja azt a tradíciót, miszerint Debrecen mindent megtesz a diákokért, hogy minél jobbak, okosabbak legyenek – mondta el az országgyűlési képviselő.

A modern épület belső adottságai igen különlegesek: a pinceszinten egy 910 négyzetméteres tornaterem várja a diákokat, a földszinten nyolc tanterem, egy több mint 200 fős étkező, két zeneterem gyakorló szobával, valamint egy 240 fő befogadására alkalmas auditórium jött létre. Az emeleten 39 nyolcszögletű helyiség, valamint egy csaknem 620 négyzetméteres sportpálya található.

Új korszak a debreceni oktatásban

A megnyitó ünnepségen Papp László polgármester elmondta, a város az oktatást a jövőépítés szempontjából a legfontosabb területnek tekinti, éppen ezért 2016 és 2021 között az Új Főnix Terv keretében összesen 12 milliárd forintot fordít az oktatási, nevelési intézmények fejlesztésére, melyet a kormány további jelentős forrással egészített ki.

– Debrecen a következő évtized közepére a közép-európai régió egyik legjelentősebb oktatási centrumává válik. Hiszem, hogy Debrecen a mai nappal, amikor az új iskola megkezdi hivatalosan is működését, sok cívisvárosi, vagy régióbeli gyermek számára nyit egy olyan világot, mely ezidáig csak Budapesten, vagy külföldön volt elérhető. Debrecen önkormányzata ösztöndíj programmal támogatja azt, hogy a város tehetséges diákjai számára ne legyen akadály, ha ezt az oktatási formát akarják választani – fejtette ki Papp László.

Regionális vonzerő

A polgármester továbbá elmondta, az iskola létrehozásával egyrészt az volt a cél, hogy Debrecen regionális vonzereje növekedjen, versenyképessége erősödjön, másrészt a város eddig is magas színvonalú oktatását tovább erősítve új lehetőségeket nyissanak a diákok számára.

– Az egymásba vetett bizalom elindította Debrecen történetének legsikeresebb gazdaságfejlesztési időszakát, amelynek eredményeként elmondhatjuk, Debrecen jó úton halad, hogy néhány éven belül Magyarország és a régió legerősebb gazdaságú városa legyen. Ebben van kiemelten fontos szerepe a Debreceni Nemzetközi Iskolának, mely már az átadás előtt alakítójává vált városunk jövőjének, és ezzel együtt alakítójává vált reményeim szerint sok-sok debreceni fiatal jövőjének is – fogalmazott Papp László.

Hétfőn 56 kisdiáknak kezdődik meg az oktatás az intézményben, szándékok szerint a következő 5 évben felmenő rendszerben kialakul a teljes, 500 fős diáklétszám.

Kiss Dóra

Példaértékű munka

Az átadó ünnepségen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között a Debrecenben zajló példaértékű munkát méltatta, hiszen a politika önmagában nem képes gazdasági fejlődést eredményezni.

– Debrecen fejlődése mintául szolgálhat valamennyi magyar város számára. Nem csak abban, konkrétan mit kell tenni, sokkal inkább abban, hogy lehet, kell és érdemes nagyot álmodni, az álmokért keményen, következetesen és okosan dolgozni. Debrecen példamutató módon építi ki infrastruktúráját, a város döntéseiben nemcsak a jelen, hanem az előttünk álló évtizedek játszanak szerepet. Debrecen robbanásszerű fejlődése, a határokra való tekintet nélküli regionális központtá válása aligha érhető el és tartható fenn ilyen színvonalú nemzetközi iskola nélkül – hangsúlyozta a miniszter.

Az iskola adottságait és felszereltségét tekintve messze az átlag felett van, akár az országos, akár a fővárosi átlaggal hasonlítjuk össze. Az is nyilvánvaló, hogy akiknek tandíjat kell fizetni, azok olyan diákok lesznek, akiknek a szülei nem átlagos jövedelemmel rendelkeznek. Ezért üdvözlendő, hogy a debreceni önkormányzat teljes egyhangúsággal egy olyan ösztöndíjrendszert fogadott el, amely lehetővé teszi a tehetséges gyermekek számára, hogy akár ingyenesen tanuljanak itt. Bár a falak állnak, az iskola építése még csak most kezdődik, közösséget kell szervezni tanárokból, diákokból – mondta el Gulyás Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában